Ηράκλειο: 19oC

Ντοματοκεφτέδες νησιώτικοι από την Αργυρώ

27.06.2024, 0:41

Τα υλικά και η εκτέλεση

Ντοματοκεφτέδες παραδοσιακοί με όλα τα μυστικά τους. Μια συνταγή που δεν λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι.

Υλικά

  • 5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ή ντοματάκια Σαντορίνης)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένη)
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή σκληρή φέτα σε τρίμματα)
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ.

Το μείγμα

  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα.
  • Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, και μετά το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.

Στο τηγάνι

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2-3΄ από κάθε πλευρά.
  • Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Μικρέ μυστικά

  • Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν τις βάζουμε στο μπλέντερ.
  • Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
  • Απαραίτητα στους πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
  • Δεν ζυμώνουμε το μίγμα ποτέ. Παραδοσιακά δεν πλάθονται αλλά είναι ένας μείγμα πηχτό, το οποίο το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
  • Επειδή τους κάνουνε έτσι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
  • Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
  • Μην τους γυρνάτε συνέχεια, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
  • Ρίχνουμε λίγους λίγους για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Το καυτό λάδι πρέπει να τους καλύπτει τελείως.
  • Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου που έδινε σκληρή μάχη για 2 ολόκληρα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Ρέθυμνο: 1.000 κράνη ασφαλείας για τους επισκέπτες του Φαραγγιού Κουρταλιώτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο με εγκατάλειψη – Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Έδωσε αυτός την εντολή για την βόμβα; – Σε εξέλιξη οι έρευνες και για τα όπλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Προτίμηση των Ελλήνων τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Σοβαρό τροχαίο με λεωφορείο – Αναφορές για πολλούς νεκρούς και τραυματίες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Οι διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Βίντεο της Premier League με τα ομορφότερα γκολ που έχουμε δει ως τώρα στη σεζόν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 25χρονο που σκότωσε 20χρονο για λόγους ερωτικής αντιζηλίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Μαρτίκας: «Η σπείρα έφαγε 250.000 ευρώ από τον Παντελίδη την ημέρα που σκοτώθηκε»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →