Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ιμάμ με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα

14.07.2024, 3:05

Πάμε να δούμε τον εύκολο τρόπο παρασκευής

Με αυτόν τον αναπάντεχο συνδυασμό υλικών, που βγάζει ένα υπέροχο μελωμένο πιάτο, ένα είναι βέβαιο: o ιμάμης θα ξαναλιποθυμήσει.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 150 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
  • χυμός από 1-2 λεμόνια

Για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί

Για τη σάλτσα του ιμάμ

  • 3 ξερά κρεμμύδια, κοκκινόφλουδα, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερός κόλιανδρος + 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος, κοπανισμένα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ο ζωμός από το μαγείρεμα του χταποδιού (περίπου 400 ml)
  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μελιτζάνες

  1. Για να φτιάξουμε ιμάμ αλλά με κρασάτο χταπόδι στη σάλτσα, αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
  2. Στη συνέχεια, κάνουμε μερικές χιαστί χαρακιές στην κομμένη πλευρά τους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 15 λεπτά αναποδογυρισμένες σε πετσέτα.
  3. Μετά τις πιέζουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
  5. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις βάζουμε σε ταψί, με την κομμένη και λαδωμένη επιφάνεια προς τα πάνω.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (προσέχουμε μην καούν).

Χταπόδι (το ψήνουμε μαζί με τις μελιτζάνες, σε άλλο ράφι)

  1. Σε μια γάστρα (ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί) βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, τα λαχανικά, το δεντρολίβανο και το κρασί.
  2. Καλύπτουμε το σκεύος πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι του, για να σφραγίσει (ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  3. Ψήνουμε το χταπόδι (συγχρόνως με τις μελιτζάνες) για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός του, μέχρι να μαλακώσει.
  4. Το βγάζουμε από τη γάστρα και σουρώνουμε τον ζωμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου 400 ml. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  5. Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε την κουκούλα.

Σάλτσα ιμάμ

  1. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι, σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  2. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και την πιπερίτσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, δυναμώνουμε ελάχιστα τη φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό του χταποδιού, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο καβουρδισμένος πελτές.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  6. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, χωρίς καπάκι.
  7. Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία (220°-250° C).
  2. Με ένα κουτάλι πιέζουμε λίγο την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες (έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί όπου τις ψήσαμε) στις χαρακιές, για να φτιάξουμε χώρο για τη σάλτσα.
  3. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε πάνω τους τη φέτα.
  4. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  5. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά η σάλτσα και να ροδίσει η φέτα.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Τέρμα τα γκάζια: Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 161 χλμ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οπτικές ίνες παντού με το απόλυτο «χάος» σε κάθε γειτονιά – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Αθλητικά

NBA: Σκληρά μέτρα κατά του παράνομου στοιχηματισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Προσοχή! «Καμπανάκι» από τον Δήμο Μαλεβιζίου για την επερχόμενη κακοκαιρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: Απολογείται σήμερα ο 30χρονος για συνέργεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Αμετάκλητοι οι αγρότες: Χριστούγεννα με αγροτικά μπλόκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με μηχανοκίνητη πορεία, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ελούντας για θέματα υποδομών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κρήτη

Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →