Ηράκλειο: 23oC

Κριθαρότο με κοτόπουλο

29.12.2024, 15:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη συνταγή κριθαρότο με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)
  • 350 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμό κότας (ζεστό)
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
  • Ψητά ντοματίνια προαιρετικά
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα
  • 1 κομμάτι κρύο βούτυρο

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο

  • Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
  • Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε σε πιάτο.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια.
  • Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.
  • Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.
  • Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
  • Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.
  • Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.
  • Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.
  • Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  • Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.
  • Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
  • Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.
  • Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Μάχη για τη ζωή του δίνει το μωρό που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Συστάσεις στα σωματεία για γιατρούς και απινιδωτές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

«Τρεις Ιστορίες σε γκρίζο χρώμα» – Συγκινητική εκδήλωση από τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Στέλιος Κρητικός στο CretaoneTV: Η σχέση του με το νησί και το πηγαίο… οικογενειακό χιούμορ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Ποιον χρίζει φαβορί το Football Meets Data για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Ηράκλειο: «Σπάνε» ρεκόρ ο φετινές αφίξεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Κλείνει την Τετάρτη 29/10 ο ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Η σοκαριστική εξομολόγηση του Διονύση Σαββόπουλου στην τελευταία του παράσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Με ανοδικές τάσεις η οικοδομική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →