Ηράκλειο: 34oC

Κυκλαδίτικη σαλάτα με ξινομυζήθρα

06.07.2024, 5:32

Πάμε να δούμε τον εύκολο τρόπο παρασκευής

Καλοκαιρινή, νόστιμη και χορταστική αυτή η σαλάτα είναι ιδανική για να συνοδέψει το κυρίως γεύμα ή ακόμη και να φαγωθεί σκέτη για σνακ.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
  • 3 μικρά αγγουράκια, σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
  • 3 κ.σ. κάππαρη κυκλαδίτικη, ξαλμυρισμένη
  • 3 κ.σ. ελιές Καλαμών, σε ροδέλες
  • 6 μικρές κριθαροκουλούρες (συνολικά περίπου 300 γρ.)
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη (ή 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για την κυκλαδίτικη σαλάτα, ξεκινάμε βάζοντας τις μισές κριθαροκουλούρες στο μούλτι και τις χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Τις υπόλοιπες τις σπάμε με τα χέρια σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
  2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ντοματίνια, τα αγγουράκια και το κρεμμύδι, τις πιπεριές, την κάππαρη, τις ελιές, το ξίδι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνουμε τη σκόνη της κριθαροκουλούρας και ρίχνουμε από πάνω τη σαλάτα.
  4. Χοντροτρίβουμε με το χέρι πάνω από τη σαλάτα την ξινομυζήθρα, αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα κομμάτια κριθαροκουλούρας και πασπαλίζουμε με μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή με ξερή ρίγανη).

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: