Μία λαχταριστή συνταγή που θα λατρέψετε
Κεφτεδάκια γιουβέτσι με ζουμερό και σπυρωτό κριθαράκι για όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί με προζύμι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 μικρή ώριμη σφιχτή ντομάτα
- 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- ½ ματσ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το γιουβέτσι
- 500 γρ. μέτριο κριθαράκι
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα στο χυμό τους ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 1 μικρό φύλλο δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
- 1½ lt νερό ζεστό (6 κούπες)
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά καρέ
Εκτέλεση
Για τα κεφτεδάκια
- Bάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι για να σπάσουν οι ίνες του και να μαλακώσει.
- Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, αλέθουμε την ψίχα σε ψίχουλα και την κρατάμε στην άκρη.
- Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα ρίχνουμε στον κιμά.
- Προσθέτουμε το αβγό τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ζυμώνουμε τον κιμά να βραχεί καλά με τα υγρά του μείγματος και να αλλάξει χρώμα.
- Τέλος ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά.
- Δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι του κιμά, να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ θα μοσχοβολούν τα κεφτεδάκια στο γιουβέτσι.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς και τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες να πλατύνουν.
- Χωρίς να τα αλευρώσουμε, τα τηγανίζουμε ελαφρά σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 1½ λεπτό από κάθε πλευρά.
- Εναλλακτικά, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα, για 15 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
Για τη σάλτσα
- Πολτοποιούμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας τριμμένης ντομάτας.
- Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.
Για το γιουβέτσι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος για γιουβέτσι (30 εκ.) να κάψει για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα με προσοχή την καυτή αραιή σάλτσα και το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε στην επιφάνεια τα κεφτεδάκια και τα κομμάτια τυριού και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε λίγο το ζουμερό κριθαράκι και σβήνουμε το φούρνο.
- Αφήνουμε το γιουβέτσι σε σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά, να σταθεί και να μελώσει το ζυμαρικό.
- Σερβίρουμε ζεστά τα κεφτεδάκια γιουβέτσι όσο ακόμη το κριθαράκι είναι ζουμερό και σπυρωτό.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Απίστευτο: Αρνήθηκε να κάνουν έρωτα και τον τραυμάτισε σοβαρά στα γεννητικά όργανα
Συναγερμός για την εξαφάνιση της 19χρονης Βασιλικής από την Αττική
Ηράκλειο: Τροχαίο με τραυματισμό για οδηγό μηχανής στην Φιλοθέη
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (18/7) σε περιοχές της Κρήτης
Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ