Ηράκλειο: 33oC

Κοφτό μακαρονάκι σουφλέ

07.07.2024, 14:06

Τρώγεται εύκολα και κρύο

Ένα φαγητό που θα λατρέψουν τα παιδιά σας και θα καθιερωθεί στο εβδομαδιαίο μενού σας, όχι μόνο γιατί γίνεται μόνο σε 5΄, αλλά γιατί είναι και πολύ οικονομικό.

Υλικά

  • 500 γρ. σελινάκι (ζυμαρικό μικρό με τρύπα ή πένες ή κοφτό μακαρονάκι ή ριγκατόνι)
  • 500 γρ. τρίμματα φέτας
  • 6 αυγά
  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 1/2 lt νερό
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/3 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά προαιρετικά
  • Λίγο τριμμένο τυρί προαιρετικά

Για το κοφτό μακαρονάκι σουφλέ

  • Χρησιμοποιούμε βαθύ ταψί, στρογγυλό ή τετράγωνο 35-40 εκ., το οποίο ακουμπάμε πάνω σε σανίδα κοπής για να γέρνει απ’ τη μια πλευρά.
  • Επίσης χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι.
  • Στην ανασηκωμένη πλευρά του ταψιού σπάμε με τα χέρια τη φέτα σε τρίμματα.
  • Στην πλευρά του ταψιού που γέρνει σπάμε τα αυγά ένα ένα και τα χτυπάμε με πιρούνι .
  • Λίγο λίγο, και πάντα χτυπώντας με το πιρούνι, προσθέτουμε το γάλα και το νερό, πασπαλίζουμε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα.
  • Με το πιρούνι περνάμε μέσα στα υγρά το τυρί μέχρι ν’ ανακατευτούν καλά.
  • Ισιώνουμε το ταψί στον πάγκο εργασίας (βγάζουμε τη σανίδα κοπής).
  • Αδειάζουμε τα ωμά ζυμαρικά στο ταψί με το μείγμα και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
  • Πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και σκορπάμε εδώ κι εκεί στην επιφάνεια κομμάτια βούτυρο.
  • Αν θέλουμε τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε με φρυγανιά, ανακατεμένη με λίγο τριμμένο τυρί.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να κάνει σώμα (δηλαδή να στερεοποιηθεί το φαγητό) και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C στη μεσαία σχάρα, το πρώτο μισάωρο πρέπει να είναι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρεται ζεστό, με ρηχή κουτάλα.
  • Κόβεται σε κομμάτια μόνο όταν κρυώσει καλά –και κρύο είναι τέλειο!

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: