Ηράκλειο: 32oC

Μπουρέκι με κολοκύθα και μήλο

21.07.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μπουρέκι που όταν το γεύεσαι, απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά το μοναδικό συνδυασμό της γλυκιάς κολοκύθας και του μήλου, με το τραγανό φύλλο να κάνει τη διαφορά.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 kg γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
  • 2 μήλα Ζαγοράς τριμμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ξανθές σταφίδες
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1/2 κ.γ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • Λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε πρώτα σε βαθύ τηγάνι 2 κ.σ. βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε την κολοκύθα, τα καρότα και το μήλο να μαραθούν και να πίνουν τα υγρά τους.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να στεγνώσει το μείγμα και σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Ανοίγουμε το φύλλο.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 ή 32 εκ. ή πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος.
  • Στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη (την υπόλοιπη) και κανέλα.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στα φύλλα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και πασπαλίζοντας κανελοζάχαρη.
  • Τα φύλλα που περισσεύουν τα γυρίζουμε προς τα κάτω, όπως στο γαλακτομπούρεκο, ή τα κόβουμε.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με βούτυρο.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, ώστε να παγώσει το βούτυρο και να μην διαλύεται η επιφάνεια, όταν χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Χαράζουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
  • Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε άχνη και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: