Ηράκλειο: 31oC

Καλοκαιρινή τάρτα σε τραγανή σφολιάτα

20.07.2024, 16:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εύκολη και φανταστική καλοκαιρινή τάρτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτα. Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους !

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή τσακώνικη μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
  • 2 πιπεριές κόκκινη και κίτρινη χωρίς σπόρους κομμένες σε καρέ
  • λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
  • 150 γραμ. ανθότυρο
  • 150 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 250 γραμ. φέτα
  • 6-8 μακρόστενα κατακόκκινα ντοματίνια
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • διάλυμα αυγού
  • πράσινη ανάμεικτη σαλάτα για το σερβίρισμα

Για την τάρτα

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
  • Στρώνουμε καλά τις γωνίες και κόβουμε τα περισσεύματα.
  • Τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Βάζουμε μέσα 1 κομμάτι λαδόκολλα, γεμίζουμε με βαρίδια και παγώνουμε στο ψυγείο για 20′ ή στην κατάψυξη για 10′.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε την κρύα βάση σφολιάτας για 20′.
  • Αφαιρούμε τα βαρίδια και αλείφουμε με αυγό όλη την επιφάνεια, ώστε να την αδιαβροχοποιήσουμε.
  • Ψήνουμε για 7-10′ ώσπου να ροδίσει ελαφρά.
  • Τη βγάζουμε στον πάγκο (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την φυλάξουμε αφού κρυώσει για 2 – 3 ημέρες καλυμμένη καλά με μεμβράνη κουζίνας).
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150-160ºC.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε μπολ τα καρέ μελιτζάνας, κολοκυθιού και πιπεριάς, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα για 7-8′.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρέ λαχανικών.
  • Ανακατεύουμε και ψήνουμε ταυτόχρονα σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαραθούν γρήγορα (περίπου 5′-6′).
  • Βάζουμε την ταρτιέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
  • Αδειάζουμε τα λαχανικά στη μισοψημένη σφολιάτα (τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε σε κάθε μπουκιά να έχει απ´ όλα τα λαχανικά) και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα τυριών σε όλη την επιφάνεια.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Ακουμπάμε τα ντοματίνια με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα.
  • Σκορπάμε φύλλα από φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35′ σε χαμηλό φούρνο, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  • Αφήνουμε την τάρτα για 5-10′ στον πάγκο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.
  • Ραντίζουμε με λίγες γραμμές κρέμα βαλσαμικού.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Σάλος στο Χολαργό: Βανδάλισαν εικόνα της Παναγίας σε σχολείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Αλικάκος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τα Τείχη παραδίδονται στην πόλη – Σε χρήση το σύνολο του ισόπεδου μέρους των Ενετικών Τειχών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Άρης: Το απόλυτο σοκ με Τανούλη, άμεσα χειρουργική επέμβαση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: «Πυροφάνεια 2025 – Γιορτή Σαρδέλας» στο λιμανάκι της Νέας Χώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ηράκλειο

Απίστευτο: Μεσαρίτης κέρδισε 120.000 στο λαχείο αλλά δεν πήρε ούτε ευρώ – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Διημερίδα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στα Ανώγεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Σοβαρός τραυματισμός για 33χρονη που έκανε βουτιά από σκεπή πάνω σε ένα φουσκωτό δελφίνι – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Δήμος Μυλοποτάμου: Πρόσκληση για την 82η Επέτειο Εκτέλεσης των Μυλοποταμιτών στον Γουρνόλακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Πατήσια: Τι λέει η θεία της γυναίκας που εντοπίστηκε νεκρή με το νεογνό της – «Δεν ισχύει τίποτα από όσα λέγονται και γράφονται»

Διαβάστε περισσότερα