Ηράκλειο: 33oC

Καλοκαιρινή τάρτα σε τραγανή σφολιάτα

20.07.2024, 16:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εύκολη και φανταστική καλοκαιρινή τάρτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτα. Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους !

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή τσακώνικη μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
  • 2 πιπεριές κόκκινη και κίτρινη χωρίς σπόρους κομμένες σε καρέ
  • λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
  • 150 γραμ. ανθότυρο
  • 150 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 250 γραμ. φέτα
  • 6-8 μακρόστενα κατακόκκινα ντοματίνια
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • διάλυμα αυγού
  • πράσινη ανάμεικτη σαλάτα για το σερβίρισμα

Για την τάρτα

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα.
  • Στρώνουμε καλά τις γωνίες και κόβουμε τα περισσεύματα.
  • Τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Βάζουμε μέσα 1 κομμάτι λαδόκολλα, γεμίζουμε με βαρίδια και παγώνουμε στο ψυγείο για 20′ ή στην κατάψυξη για 10′.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και ψήνουμε την κρύα βάση σφολιάτας για 20′.
  • Αφαιρούμε τα βαρίδια και αλείφουμε με αυγό όλη την επιφάνεια, ώστε να την αδιαβροχοποιήσουμε.
  • Ψήνουμε για 7-10′ ώσπου να ροδίσει ελαφρά.
  • Τη βγάζουμε στον πάγκο (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την φυλάξουμε αφού κρυώσει για 2 – 3 ημέρες καλυμμένη καλά με μεμβράνη κουζίνας).
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150-160ºC.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε μπολ τα καρέ μελιτζάνας, κολοκυθιού και πιπεριάς, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα για 7-8′.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρέ λαχανικών.
  • Ανακατεύουμε και ψήνουμε ταυτόχρονα σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαραθούν γρήγορα (περίπου 5′-6′).
  • Βάζουμε την ταρτιέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
  • Αδειάζουμε τα λαχανικά στη μισοψημένη σφολιάτα (τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε σε κάθε μπουκιά να έχει απ´ όλα τα λαχανικά) και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα τυριών σε όλη την επιφάνεια.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Ακουμπάμε τα ντοματίνια με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε την τάρτα.
  • Σκορπάμε φύλλα από φρέσκο θυμάρι και φρέσκια ρίγανη και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον αέρα για περίπου 35′ σε χαμηλό φούρνο, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  • Αφήνουμε την τάρτα για 5-10′ στον πάγκο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.
  • Ραντίζουμε με λίγες γραμμές κρέμα βαλσαμικού.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: