Ηράκλειο: 21oC

Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

02.08.2024, 5:32

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά

Η πλειόνοτητα των καταναλωτών προτιμούν να ενσωματώνουν στo διατροφικό τους μενού, τρόφιμα όπως πουλερικά και θαλασσινά, περιορίζοντας τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πράγματι, τα πουλερικά και τα ψάρια εν συγκρίσει με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται βάσει ερευνών, με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Και όμως σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, Christofer Golden, μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, αλλά και τα στρείδια, τα μύδια, η ρέγγα, το σκουμπρί και τα οστρακοειδή, εκτός από πιο θρεπτικές είναι και περισσότερο οικολογικές επιλογές σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα.

Ποιος ο λόγος να τρώμε μικρά ψάρια;

Ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα πέρα από υπερπηγές θρεπτικών στοιχείων (σίδηρος, ψευδάργυρος, Βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), μειώνουν τις φλεγμονές και επαναφέρουν την ισορροπία λιπιδίων του αίματος. Τα μικρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με το καθηγητή Golden. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα θαλασσινά, περιέχουν ελάχιστα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα ψάρια (ξιφίας, τόνος), τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με μικρότερα πολλαπλασιάζουν το συνολικό όγκο των τοξινών στον οργανισμό τους. Η απευθείας διατροφή των ψαριών αυτών είναι και φιλική προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τα ιχθυάλευρα (που συνήθως εκτρέφουν σολομούς ιχθυοτροφείου).

Τα μαλάκια και τα οφέλη τους

Τα δίθυρα ή μαλάκια είναι υδρόβια πλάσματα με δύο κελύφη (μύδια, στρείδια, χτένια). Αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 που διαθέτουν, βοηθούν τόσο στην διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού όσο και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο, αλλά και στη θωράκιση του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα ωστόσο, με τον καθηγητή Golden, θα πρέπει οι καταναλωτές να φροντίζουν την ασφαλή προετοιμασία τους και να κάνουν καλή έρευνα αγοράς, επειδή είναι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την νόσο των κλιματιστικών

Καύσωνας: Πως να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων λιστερίωσης – Τα επικίνδυνα τρόφιμα και τα μέτρα προστασίας

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Σοκάρει και διχάζει ντοκιμαντέρ για το DNA του Χίτλερ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια φλερτάρουν περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Καρδίτσα: Ευχάριστα νέα για το μωρό που κάηκε από λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Τεχνολογία

Google-Disney: Η μεταξύ τους σύγκρουση που κατέληξε σε συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Κι άλλο τροχαίο στην Κρήτη: Γερή «στούκα» στον Κουμπέ – Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από τα συντρίμμια Ι.Χ. – Δείτε εικόνες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Σίσσυ Χρηστίδου για Τούνη: «Κάποια σχόλια μου προκάλεσαν αηδία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Ερασιτέχνης ΟΦΗ: Για την 3η νίκη στη Pre League η γυναικεία ομάδα βόλεϊ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Στις 23 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Σε τι θα αναφερθεί στη συνέντευξή του ο Γιάννης Αλαφούζος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις: Ανατροπή με τις πληρωμές – Πότε θα καταβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →