Ηράκλειο: 24oC

Παραδοσιακή καρπουζόπιτα χωρίς ζάχαρη

08.08.2024, 21:59

Είναι χωρίς γλουτένη και γίνεται με λίγα κι απλά υλικά

Συνηθίζεται στην Ίο και στην Μήλο αλλά φτιάχνεται σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Είναι πίτα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι βρώμης αντί για κανονικό αλεύρι όπως απαιτεί παραδοσιακά η συνταγή. Σε 5’ έτοιμη η καρπουζόπιτα και ροδοψήνεται μέχρι να κάνει κρούστα ολόγυρα.

Υλικά

  • 1 kg καρπούζι ψίχα (σάρκα καρπουζιού)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 250 γρ. αλεύρι βρώμης ή άλλο αλεύρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Το καρπούζι πρέπει να τραγανό και κατακόκκινο. Προσέξτε να μην είναι ζαχαρωμένο με μαλακή σάρκα.
  • Ζυγίζουμε το καρπούζι αφού το καθαρίσουμε από την φλούδα. Είναι περίπου 3 φέτες.
  • Με τα χέρια καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια.
  • Ταυτόχρονα το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι και τον χυμό του.
  • Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Έχουμε τώρα έναν ροζ χυλό με μικρά κομμάτια καρπουζιού.
  • Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

  • Χρειάζεται καλό ψήσιμο και για να στεγνώσει σωστά αλλά να κρατήσει κι όλη την γεύση του καρπουζιού. Γι’ αυτό, κρατάω και τους χυμούς του καρπουζιού κι έτσι γίνεται γλυκιά χωρίς να χρειάζεται έξτρα ζάχαρη.
  • Για να ψηθεί η καρπουζόπιτα σωστά πρέπει να ροδίσει το ίδιο πάνω και κάτω. Γι’ αυτό αφού περάσουν τα 50’ ψησίματος στον αέρα στην πάνω σχάρα αφήνω συνεχίζω το ψήσιμο για περίπου 10′ βάζοντας την κάτω αντίσταση και αέρα και τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Έτσι, κάνει ωραία κρούστα ολόγυρα και μέσα μένει ζουμερή και λαχταριστή.
  • Ιδανικό ύψος της καρπουζόπιτας στο ταψί είναι ανάμεσα σε 1 και 2 εκατοστά. Ώστε να έχει σώμα και ωραία καλοψημένη κρούστα.
  • Για καλύτερο ξεφορμάρισμα στρώστε αντικολητικό χαρτί στο ταψί.
  • Αφήστε την να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →