Ηράκλειο: 24oC

Πεντανόστιμο ιμάμ μπαϊλντί

09.08.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πεντανόστιμο ιμάμ μπαϊλντί, χωρίς τηγάνι. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του για να μελώσει σωστά η μελιτζάνα.

Υλικά

  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μικρά κρεμμύδια άνυδρα σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 6 ώριμες ντομάτες
  • ½ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε από μπροστά μία μικρή φέτα.
  • Κρατάμε το τρυφερό κοτσάνι γιατί θα συγκρατεί τη μελιτζάνα και το σχήμα της.
  • Με μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).
  • Κάνουμε θήκη για τη γέμιση χαράσσοντας κατά μήκος τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα.
  • Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε.

Για τη γέμιση

  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε ξύνοντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Τις κόβουμε στη μέση και, με κουτάλι ή ζουλώντας τες, αφαιρούμε τους σπόρους και τους χυμούς (τα κρατάμε για
    άλλη συνταγή).
  • Τις ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, να μαραθούν τα κρεμμύδια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και γεμίζουμε τη θήκη.
  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί κοντά τη μια στην άλλη.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες.
  • Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε στην επιφάνεια.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, νακ λείσει, και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το
    λάδι τους.
  • Είναι βασικό να ψηθούν σωστά για να μελώσουν οι μελιτζάνες και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε το ιμάμ μπαϊλντί να σταθεί λίγο και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →