Ηράκλειο: 16oC

Χταπόδι με ζουμερή μανέστρα

02.02.2025, 23:00

Ένα νόστιμο νησιώτικο φαγητό

Χταπόδι με ζουμερή μανέστρα και πολλά αρώματα. Νόστιμο νησιωτικό φαγητό για νηστεία ή για όλο τον χρόνο. Οι σταφίδες και το αμύγδαλο κάνουν την διαφορά σε γεύση και υφή.

Υλικά

  • 1 χταπόδι Pescanova
  • 250 ml κρασί λευκό
  • 30 ml ξύδι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • Για τη μανέστρα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Το βρασμένο χταπόδι σε φέτες
  • 250 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 350 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 1 lt ζωμό χταποδιού
  • 2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο αλεσμένο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Για το χταπόδι

  • Βάζουμε το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα ίσα να το χωράει.
  • Ρίχνουμε το κρασί το ξύδι το δαφνόφυλλο το πιπέρι, το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 40’.
  • Αφού βράση σουρώνουμε τον ζωμό του και συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρά.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρές φέτες
  • Όταν μαγειρεύουμε χταπόδι, σπάνια αλατίζουμε γιατί είναι πολύ νόστιμο. Αντίθετα προσθέτουμε πάντα κάτι γλυκό ώστε να ισορροπήσουμε την νοστιμιά του.

Για τη ζουμερή μανέστρα

  • Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3’ να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε 1´.
  • Ρίχνουμε το κομμένο χταπόδι και τις ντομάτες ψιλοκομμένες.
  • Αφήνω να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά και να βράσει η σάλτσα για 8-10’ να δέσει.
  • Προσθέτουμε τη μανέστρα και ζωμό χταποδιού (αναλογία μανέστρα-ζωμός, είναι 1:3).
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 7-8’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει η μανέστρα αλλά να κρατάει λίγο.
  • Όταν βράσει η μανέστρα κι όσο είναι ακόμα ζουμερή αποσύρουμε από την εστία.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τριμμένο αμύγδαλο.
  • Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμα ζουμερό το φαγητό.
  • Η μανέστρα τρώγεται ζεστή, όμως αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει το σερβίρισμα, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα δυο παγάκια να κοπεί αμέσως ο βρασμός ώστε να μην λασπώσει.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση ναρκωτικών – Mια 61χρονη γυναίκα κινούσε τα νήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Παρατείνονται έως 20/11 τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Πρόστιμο εκατομμυρίων στον ΟΣΕ για ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών πριν την τραγωδία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Νέα απάτη στο Ρέθυμνο: Περίμενε δώρο αλλά είδε τον λογαριασμό της να αδειάζει κατά 690 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

Το σοκ στον Ολυμπιακό με τον τραυματισμό του Έβανς και το μήνυμα στήριξης του Παναθηναϊκού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Φορτηγό έπεσε σε αγορά – 2 νεκροί και 18 τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

ΚΕΔΕ: Συμβολικό «λουκέτο» στους δήμους στις 19 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ηλεία: Kατήγγειλε το σύζυγό της για απόπειρα βιασμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: «Crash test» κόντρα στη Ρεάλ ο Παναθηναϊκός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Πάνος Σόμπολος για Βορίζια: «Ολόκληρα χωριά στην Κρήτη ερήμωσαν από βεντέτες» – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →