Ηράκλειο: 20oC

Αφράτη φανουρόπιτα της Αργυρώς

25.08.2024, 0:17

Mε 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη

Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο!

Υλικά

Για την φανουρόπιτα

  • 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 290 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. γλυκό κρασί
  • 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • Κανελογαρίφαλα
  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

  • 60 γρ. σουσάμι
  • 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  • Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  • Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  • Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  • Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Για το ψήσιμο

  • Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  • Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
  • Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά.

Για το σερβίρισμα

  • Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
  • Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

Μυστικά

  • Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.
  • Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
  • Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
  • Πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
  • Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
  • Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής:
  • Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ.
  • Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν.
  • Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.
  • Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι.
  • Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες.
  • Κάντε απαλό ανακάτεμα.

Γιατί τρίβεται και γιατί λασπώνει;
Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την στο μπλέντερ να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά. Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουρόπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε. Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μίγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται. Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.

Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο.
Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε η φανουρόπιτα λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είσαι σίγουρος ότι ψήθηκε σωστά, πριν βγάλεις από το φούρνο το ταψί, θα μπήξεις την καθαρή λάμα του μαχαιριού στην καρδιά της φανουρόπιτας. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει ίχνη ζύμης επάνω τότε η φανουρόπιτα χρειάζεται ακόμα λίγα λεπτά για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Φρικτό έγκλημα στις ΗΠΑ: Δολοφόνησε την πρώην του μπροστά στα παιδιά της και μετά ανέβασε φωτογραφία μαζί της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Style

Νοέμβριος 2025: Αυτά τα 3 ζώδια θα έχουν θετικές εξελίξεις αυτό το μήνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

Κατερίνα Σπυριδάκη: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι επαίτες»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Εντυπωσιακή έναρξη της άσκησης «Αίσιος Οιωνός»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Ο Κορόνα νέος επικεφαλής ποδοσφαιρικού τμήματος στον Παναθηναϊκό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: «Πάθαμε μεγάλη οικονομική καταστροφή λόγω των θεατρικών παραγωγών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κόσμος

Μετά την Αθήνα στο Παρίσι ο Ζελένσκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Ανανεωμένη η Ιωάννα Μαλέσκου: «Πρώτη φορά ενθουσιάστηκε ο άντρας μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για τις φρικαλεότητες στο Σουδάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Χειροπέδες σε πασίγνωστο επιχειρηματία για οικονομικές απάτες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →