Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη!
Κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι και θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια. Συνοδεύστε το με λίγη μουστάρδα και απογειώστε το πιάτο σας!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γρ.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
- 1 μέτριο καρότο ολόκληρο
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι (χυμό)
Για το ρύζι
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. αρακά
- 2 κ.σ. άνηθο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κοτόπουλο λεμονάτο
- Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό κότας, μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.
- Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
Για το ρύζι
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε τον αρακά.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.
- Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
- Προς το τέλος, αλατίζουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
- Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.
- Μπορείτε να σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο και με πουρέ.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για την 42χρονη Καλλιόπη που έφυγε πολύ νωρίς
Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 47χρονη μητέρα που χτύπησε την κόρη της με παντόφλα
Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 19χρονος στο σπίτι του - Τον βρήκε η μητέρα του
Αγωνία για τον 16χρονο Γιώργο: Τον ψάχνουν από την Τρίτη οι γονείς του (φωτογραφία)
Βαρύ πένθος στο Mαλεβίζι: Συγκινεί το «αντίο» του αδελφού της Μαρίας Μπαξεβάνη
Αστυνομικοί Ηρακλείου: «Όχι» σε γκετοποίηση των Ρομά - Θα αποδειχθεί «φούσκα» το σχέδιο ειδικής αστυνόμευσης στους καταυλισμούς
Κρήτη: Το πανάκριβο φράγμα που αποδείχτηκε...«σουρωτήρι» και οι πιέσεις για την αποκατάσταση του!
Τρόμος για 34χρονη στο Ηράκλειο: Την έβρισε, τη χαστούκισε και την έσυρε από τα μαλλιά - Ένστολος ο δράστης
Τραγωδία: Νεκρός ο 20χρονος ναυτικός που πιάστηκε στην πόρτα του γκαράζ του πλοίου