Ηράκλειο: 26oC

6 τρόφιμα που δεν πρέπει καταναλώνονται ωμά

03.09.2024, 1:46

Ορισμένα τρόφιμα δεν δίνουν περιθώρια για πειραματισμούς

Γυρίζετε από τη δουλειά πεινασμένοι. Μήπως να παραγγέλνατε; Κι αν αργήσει, τι θα κάνετε; Άρα, πρέπει να μαγειρέψετε. Όχι κάτι σύνθετο, κάτι απλό και γρήγορο. Δυο μπιφτέκια ή ένα κοτόπουλο στο φούρνο και τέλος.

Η πείνα είναι εκεί, στέλνει τα σήματά της και δε σας αφήνει να ησυχάσετε. Κοιτάτε το τζάμι του φούρνου. Το κρέας έχει πάρει χρώμα. Ίσως είναι έτοιμο. Κλείνετε το φούρνο και σερβίρετε γρήγορα. Τι κι αν ήθελε λίγο ακόμη ψήσιμο; Πειράζει;

Όταν πρόκειται για την προετοιμασία γευμάτων, ο πειρασμός να παραλείψετε μερικά βήματα γίνεται ισχυρός σε στιγμές που δεν έχετε χρόνο. Κι ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν πράγματι να καταναλωθούν με λίγο μαγείρεμα ή ακόμη και εντελώς ωμά, για κάποια άλλα είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε μαγειρέψει σωστά πριν τα καταναλώσετε.

Η κατανάλωση ορισμένων ειδών ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και το κρέας, μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες», λέει η Stacey Woodson, MS, RDN, LDN. «Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα φυτικής προέλευσης που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά».

Advertisment