Ηράκλειο: 31oC

Καθημερινός «γολγοθάς» η αναζήτηση φαρμάκου για τους Κρητικούς

10.09.2024, 20:36

Μείζον ζήτημα στο νησί οι ελλείψεις των φαρμάκων 

«Αγώνα δρόμου» κάνουν καθημερινά οι Κρητικοί στην αναζήτηση του φαρμάκου τους τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς οι ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Από τα αντιβιοτικά, τα εισπνεόμενα, τα ενέσιμα , φάρμακα για τις χημειοθεραπείες, μέχρι ζωτικής σημασίας για χρόνιες παθήσεις, τα ράφια των φαρμακείων συχνά παραμένουν άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Το cretaone.gr ήρθε σε επικοινωνία με τους Προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων Ηρακλείου και Χανίων, που με την σειρά τους μας ενημέρωσαν για την κατάσταση που ταλανίζει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τους Κρητικούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού συλλόγου και Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων, Μανόλης Κατσαράκης, υποστηρίζει πως τα πράγματα στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι και σημειώνει πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι φαρμακοβιομηχανίες κλείνουν.

Τον Αύγουστο επιδεινώθηκε το πρόβλημα

«Η κατάσταση της έλλειψης φαρμάκων δεν είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Με διακυμάνσεις είναι. Τον Αύγουστο επιδεινώθηκε το πρόβλημα, γιατί τον Αύγουστο κλείνουν οι εταιρείες και η ροή μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδα σταμάτα, οπότε σίγουρα μιλάμε για επιδείνωση του προβλήματος. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Στην Αθήνα τα περισσότερα φαρμακεία κλείνουν επειδή ο κόσμος παίρνει άδεια, ενώ στην επαρχία και ειδικά στην Κρήτη που δεχόμαστε πολλούς περισσότερους επισκέπτες οπότε οι ανάγκες μας είναι μεγαλύτερες», αναφέρει ο κ. Μανόλης Κατσαράκης.

Κατσαράκης Εμμανουήλ, ΓΓ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης ανέφερε πως σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων η κατάσταση στις ελλείψεις βελτιώθηκε, ενώ σε άλλα σκευάσματα επιδεινώθηκαν τα πράγματα.

Όπως είπε: «Σε σχέση με πέρυσι έχουμε μια σειρά από αποφάσεις, η απαγόρευση των εξαγωγών σε κάποια φάρμακα τα οποία όντως βελτίωσαν την κατάσταση στην Ελληνική αγορά και δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες διακίνησης κάποιων φαρμάκων και περισσότερη ευκαιρία σε όλους μας να τα βρούμε πιο εύκολα. Αλλά από κει και πέρα, το γενικότερο πρόβλημα η γενικότερη εικόνα δεν έχει αλλάξει δραστικά, δεδομένου ότι στην λίστα αυτών των ελλειπτικών φαρμάκων μπαίνουν φάρμακα, βγαίνουν κάποια φάρμακα».

Αριστοτέλης Σκουντάκης- Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Σε έλλειψη συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων

Συνεχίζοντας, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης εξηγεί πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως τα αντιβιοτικά, καθώς είναι αισθητή η απουσία τους από τα φαρμακεία.

«Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία εντοπίζονται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Πρόκειται για τα αντιβιοτικά, μιλάμε για εισπνεόμενα φάρμακα ενέσιμά φάρμακα κάποια φάρμακα που είναι για περιπτώσεις χημειοθεραπειών και για τις θεραπείες κατά του καρκίνου και υπάρχουν και περισσότερες ελλείψεις σε πολλές άλλες κατηγορίες, οι οποίες είναι παροδικές έρχονται επανέρχονται. Είναι μία κατάσταση η οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο φαρμακείο. Στις δυο τρεις παραπάνω κατηγορίες που σας ανέφερα είναι σε έλλειψη, αρκετούς μήνες».

Παγκόσμιο το ζήτημα των ελλείψεων

Οι ελλείψεις στα σκευάσματα, που έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών δεν εντοπίζονται μόνο στην χώρα μας, αλλά είναι ένα παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό φαινόμενο,  σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη και τον κ. Σκουντάκη.

«Γενικά το πρόβλημα των ελλείψεων πρέπει να το προσεγγίσουμε αρχικά σαν ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό οφείλεται σε ελλείψεις που έχουμε στις πρώτες ύλες. Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας από τις πρώτες ύλες που έρχονται από την Κίνα και από την Ινδία κυρίως έχει σαν αποτέλεσμα να εξαρτάται η παραγωγή φαρμάκων από τις πρακτικές αυτές. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν, αν η παραγωγή αντιμετωπίζει πρόβλημα και αυτό το έχουν όλες ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό άλλωστε θεσπίσαμε και τον κανόνα το δόγμα των κρίσιμων φαρμάκων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέτας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μανόλης Κατσαράκης.

Στις παραπάνω δηλώσεις συμφώνησε και ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ελλείψεις των φαρμάκων δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στην Αμερική που είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο και είναι μία κατάσταση η οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα πρέπει να την διαχειριστούμε σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα και θέματα. Οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει ελληνική κυβέρνηση και η πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν είναι πολλές. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μία πολύ δυνατή δυναμική φαρμακευτική βιομηχανία», 

Με αυτήν την κατάσταση οι ασθενείς συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται

Η έλλειψη φαρμακευτικών προϊόντων επιφέρει σημαντική ταλαιπωρία τόσο στους ασθενείς που αναζητούν απεγνωσμένα τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους σκευάσματα, όσο και στους φαρμακοποιούς που καλούνται να διαχειριστούν μια εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση.

«Οι χρόνια πάσχοντες, που απαιτούν κάθε μήνα την λήψη φαρμάκων και κάθε μέρα πρέπει να εκτελέσουν την συνταγή τους στο φαρμακείο πλέον ξέρουν την κατάσταση. Κατανοούν το πρόβλημα και έχουν δείξει την σχετική κατανόηση. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς άλλωστε. Πρέπει να εμπιστευτούν το φαρμακοποιό τους, ο οποίος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψει τις ανάγκες τους από κει και πέρα. Από εκεί και πέρα δεν είναι ευχάριστη η καθημερινή κατάσταση στα φαρμακεία. Πολλές φορές πρέπει να πούμε στους ασθενείς ότι δεν υπάρχει το φάρμακο και πρέπει να τους καθοδηγήσουμε προς τα που πρέπει να πάνε να τον βρούνε. Όλο αυτό δημιουργεί στον κόσμο αγωνία, άγχος, ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος», τονίζει ο κ. Σκουντάκης.

O κ. Σκουντάκης τοποθετήθηκε αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας πως το φθηνό φάρμακο στην Ελλάδα είτε θα εκλείψει είτε θα σταματήσει.

«Για να καταλάβετε φθηνό φάρμακο στην Ελλάδα είτε θα εκλείψει είτε θα σταματήσει η εταιρεία να το παράγει. Όταν κάτι δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα αλλά και δεν υπάρχει και η τιμή που πρέπει στα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι εταιρείες θα σταματήσουν να το κυκλοφορούν και το Ελληνικό κράτος θα πρέπει να το βρει όπου το βρει σε ό,τι τιμή το βρει και σε όποια ποσότητα το βρει. Δημιουργείται αυτή η στρέβλωση και η ανατίμηση. Τι είναι προτιμότερο; Να τονωθεί η τιμή λύνοντας το πρόβλημα, πριν δημιουργηθεί».

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα