Ηράκλειο: 21oC

Αίγα φουρνιστή από την Κρήτη, με φασολάκια και πατάτες

17.09.2024, 7:06

Πάμε να δούμε πώς θα παρασκευάσουμε το φαγητό του νησιού…

Στην ανατολική Κρήτη, από όπου προέρχεται αυτή η συνταγή, υπάρχει μια τοπική ποικιλία από φασολάκια που τα λένε ασπροκώλια, γιατί έχουν ολόλευκο το πίσω μέρος των σπόρων τους. Με αυτά μαγειρεύουν την αίγα, αλλά εμείς μπορούμε να βάλουμε όποια φασολάκια θέλουμε.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά γίδα χρονιάρικη, από μπούτι, με το κόκαλο, σε κομμάτια-μερίδες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
  • 1 κιλό ώριμες, σφιχτές ντομάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 5 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1500 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα
  • ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αίγα φουρνιστή από την Κρήτη, με φασολάκια και πατάτες, ξεκινάμε και σε ένα νοτισμένο πανάκι καθαρίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια της αίγας, για να απομακρύνουμε μικρά κομματάκια οστού από τον τεμαχισμό τους.
  2. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Μεταφέρουμε τα κομμάτια της αίγας σε μια ευρύχωρη γάστρα ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, ανθό αλατιού, πιπέρι μπόλικο και 600 ml από τον ζωμό της κατσαρόλας όπου έβρασε το κρέας.
  6. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  7. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.
  8. Ξεφουρνίζουμε με προσοχή, προσθέτουμε τα φασολάκια, τις πατάτες και λίγο ακόμα αλατοπίπερο και κλείνουμε ξανά το σκεύος.
  9. Ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και το ψαχνό της αίγας να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
  10. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και, αν έχουν μείνει πολλά υγρά, ψήνουμε για 10-15 λεπτά χωρίς καπάκι. Έτσι θα ροδίσουν τα υλικά και η σάλτσα θα χυλώσει ωραία.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Ανάδοχος για τις λιμνοδεξαμενές περιμένοντας… καρτερικά το μεγάλο φράγμα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Οικονομία

Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ σε 3 μέρες – Δείτε αν δικαιούστε χωρίς να κάνετε αίτηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Καθηγήτρια γυμνασίου έπιασε μαθητή από τον λαιμό και τον έσερνε από την κουκούλα στο προαύλιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Χάρης Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει το πάρτι των αποζημιώσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

«Καμπάνα» στο Εφετείο για τον 29χρονο διανομέα που σκότωσε πάνω σε καυγά 50χρονο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Ορκίστηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης η Ελευθερία Μερονιανάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Οικονομία

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πως θα πληρωθούν οι αγρότες το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Σύσκεψη για τα Βορίζια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Καιρός

Ηράκλειο: Το Κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί για αύριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Κόσμος

Χειροπέδες και στον τέταρτο ύποπτο για την ληστεία του Λούβρου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →