Ηράκλειο: 33oC

Μοναστηριακά μοσχομυριστά μαραθοπιτάκια

02.10.2024, 8:24

Θα τη λατρέψετε αυτή τη συνταγή 

Μαραθοπιτάκια έχετε δοκιμάσει; Μία φορά να γευτείτε αυτά τα μοσχομυριστά πιτάκια με μάραθο και σπανάκι και θα σας γίνουν αγαπημένη συνήθεια.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. ξίδι

Για τη γέμιση

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1½ kg διάφορα άγρια χόρτα του βουνού
  • 400 γρ. σπανάκι
  • 2 μέτρια πράσα
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσ. μάραθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • ταχίνι και λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα, το σπανάκι και τα στραγγίζουμε καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα και το σπανάκι και αφήνουμε να πιούν όλα τα υγρά τους.
  • Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και ακουμπάμε βάρος επάνω για να στραγγίσει καλά.
  • Έπειτα τη βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μάραθο και τη φρυγανιά.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  • Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30′.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Κόβουμε σε δισκάκια με διάμετρο 10 εκ.
  • Βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα.
  • Αλείφουμε τις άκρες με νερό και πατάμε με πιρούνι για να κολλήσουν οι άκρες.
  • Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τα σερβίρουμε ζεστά με ταχίνι και λεμόνι.

Πηγή: argiro.gr