Ηράκλειο: 31oC

Σανγκρία: Δείτε πως να φτιάξετε το κοκτέιλ της Ιβηρικής χερσονήσου

24.09.2024, 2:45

Αυτά χρειάζεστε για να την φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι

Σήμα κατατεθέν της Ιβηρικής χερσονήσου αποτελεί η σανγκρία.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορούν να επισημάνουν το προϊόν τους ως σανγκρία.

Αντίθετα με ό,τι νομίζουμε, οι κάτοικοι της περιοχής δεν την καταναλώνουν στα μπαρ, αλλά προτιμούν να την παρασκευάζουν στο σπίτι για να την απολαύσουν με την παρέα τους.

Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει στην «αιματοχυσία», κάτι που οφείλεται στο έντονο κόκκινο χρώμα της.

Παραθέτω, λοιπόν, πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια:

«Η χρήση του όρου “σανγκρία” μπορεί να εντοπιστεί στον 18ο αιώνα. Το σαγκαρέ (sangaree), ένα ποτό-προκάτοχος της σανγκρίας, προέρχεται πιθανώς από την Καραϊβική. Από εκεί εισήχθη στην ηπειρωτική Αμερική, όπου πέρασε δημοφιλείς και λιγότερο δημοφιλείς περιόδους, πριν “εξαφανιστεί” σχεδόν στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μεγάλη του επιστροφή έγινε μέσω των ισπανικών εστιατορίων ως ενός παγωμένου ποτού, ενώ εκείνο που εκτίναξε τη δημοτικότητά του ήταν η Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964».

Η σανγκρία είναι από τα πιο βάναυσα κακοποιημένα κοκτέιλ, αρχής γενομένης από την τουριστική Ισπανία, όπου κακής ποιότητας πρώτες ύλες οδηγούν σε άθλια αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι η παρασκευή της δεν είναι απλή. Έτσι, προτείνω να τη φτιάξουμε μαζί στο σπίτι και να την απολαύσουμε παγωμένη την ώρα του δειλινού.

Θα χρειαστούμε:

Ένα μπουκάλι Τempranillo είτε από τον ελληνικό αμπελώνα είτε από τη Ριόχα – για να έχουμε γευστικό αποτέλεσμα, απαιτείται καλό κρασί
750 ml λεμονίτα (γκαζόζα, όπως τη λέγαμε παλιότερα)
Ένα ποτήρι του νερού μπράντι
Ένα ποτήρι του κρασιού ζάχαρη και μερικά ξυλαράκια κανέλας
Ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, ένα λευκόσαρκο ροδάκινο και ένα νεκταρίνι, όχι πολύ ώριμα

Κόβουμε τα φρούτα σε τετραγωνάκια, τα μουσκεύουμε στο μπράντι και τα αφήνουμε αρκετές ώρες –ακόμα κι ένα βράδυ– στο ψυγείο.

Πριν σερβίρουμε, σουρώνουμε τα φρούτα και συμπληρώνουμε μπράντι για να έχουμε πάλι ένα ποτήρι.

Κόβουμε εκ νέου φρέσκα φρούτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ για ποντς ή σε μια βαθιά γυάλινη σαλατιέρα βάζουμε πρώτα την γκαζόζα και στη συνέχεια το κρασί, τα φρούτα, το μπράντι και σιγά σιγά τη ζάχαρη, για να φτάσουμε στην επιθυμητή γλυκύτητα.

Προσθέτουμε και δύο ξυλαράκια της κανέλας.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε πολύ –πραγματικά πολύ!– πάγο.

Σερβίρουμε με μια μικρή κουτάλα της σούπας σε ευρύχωρα ποτήρια με πόδι για κόκκινα κρασιά.

Φροντίζουμε να μην πέσουν πολλά φρούτα στο ποτήρι.

Παραλλαγές

Λευκή σανγκρία: Αντικαθιστώντας το κόκκινο με λευκό κρασί, από τις ισπανικές ποικιλίες Βιούρα, Παρελάδα, Μοσχατέλο ή ευκολότερα με ένα ελληνικό ξηρό Μοσχάτο. Cava Sangria: Όπου τη θέση του κρασιού παίρνει η καταλανική cava, ένα αφρώδες κρασί αντίστοιχο της σαμπάνιας. Πειραματιστείτε και με ημεδαπά εξαιρετικά αφρώδη. Sidra Sangria: Εδώ φεύγουμε εντελώς από το κλασικό κρασί και παρασκευάζουμε με μηλόκρασο.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Υγεία

Πόσες πρωτεΐνες χρειάζονται όσοι έχουν ηλικία 40+

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Τροχαίο στα Χανιά: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε δέντρο (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Χειροπέδες σε 12 άτομα για ρευματοκλοπή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Ποια είναι η πόλη όπου για να οδηγήσεις πρέπει να έχεις 10 χρόνια δίπλωμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Υγεία

Ένας υπέρηχος που λιώνει καρδιές: Μωρό παίζει με τα πατουσάκια του στην κοιλιά της μαμάς του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Χειροκροτήθηκαν θερμά στο «Μάνος Χατζιδάκις» οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες στην συναυλία του φεστιβάλ Δωματίου Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Προσωρινά κρατούμενος ο 76χρονος για τη δολοφονία 72χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

Το κόλπο για να διατηρούνται φρέσκα τα αγγούρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Στρίπερ κατήγγειλε 26χρονο Αλβανό για βιασμό στο Φαληράκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Πως γίνεται ο πάγος στα bar είναι τόσο διάφανος και στο σπίτι να θολώνει;

Διαβάστε περισσότερα