Αναλυτικά η διαδικασία και τα υλικά
Αυτή είναι η αμερικανική εκδοχή της σοκολατόπιτας, με σοκολατένια ζύμη στη βάση και μια μαλακή, ζουμερή και φουλ σοκολατένια γέμιση στο εσωτερικό που θα σας θυμίσει μπράουνις!
45′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τη ζύμη
220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδας (το κόβουμε σε κυβάκια και το βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη)
20 γρ. (2 κουτ. σούπας) κακάο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Για το μείγμα της σοκολατόπιτας (γέμιση)
160 γρ. κουβερτούρα έξτρα μπίτερ (65-72% κακάο)
180 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
4 αυγά
30 γρ. (1/4 κούπας) κακάο, κοσκινισμένο
300 ml (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Διαδικασία
Ζύμη
Για τη σοκολατόπιτα σαν τάρτα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα κρύα κυβάκια του βουτύρου και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Προσθέτουμε το παγωμένο νερό (μία μία κουταλιά τη φορά), και παράλληλα ζυμώνουμε ελαφρώς με την παλάμη μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλο το νερό – δεν θέλουμε να είναι υγρή και λασπώδης η υφή της).
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, είτε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, μέχρι να γίνει ένα λεπτό φύλλο με πάχος 3-4 χιλιοστά.
Για να μη σπάσει κατά τη μεταφορά, τυλίγουμε το φύλλο απαλά στον πλάστη ή το διπλώνουμε στα τέσσερα και το μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. Το ξετυλίγουμε και το στρώνουμε έτσι που να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα και οι άκρες του να κρέμονται λίγο προς τα έξω. Πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και στις γωνίες.
Τοποθετούμε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη βάση, απευθείας από το ψυγείο, για 20-25 λεπτά.
Τη βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης.
Μείγμα σοκολατόπιτας (γέμιση)
Τεμαχίζουμε και λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα (στα 600 W. Aνά 30 δευτερόλεπτα θα πρέπει να τη βγάζουμε και να την ανακατεύουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καεί).
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και ρίχνουμε με τη σειρά το κακάο, έπειτα τη λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την ψημένη βάση και τοποθετούμε ξανά στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να μη φαίνεται υγρή στο κέντρο.
Θα δούμε ότι η γέμιση θα φουσκώσει και θα κάνει ρωγμές περιφερειακά – αυτό είναι φυσιολογικό. Αφήνουμε να κρυώσει και θα δούμε ότι θα πέσει ο όγκος της και θα «κρακελάρει» και σε άλλα σημεία, όπως το μπράουνις.
Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 2-3 μέρες. Για περισσότερο, μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο.
Μυστικά
Μπορούμε να καταψύξουμε τη σοκολατόπιτα για να τη διατηρήσουμε περισσότερο ή για να έχουμε να σερβίρουμε ένα γλυκό ανά πάσα στιγμή. Πώς την καταψύχουμε; Αφού την ψήσουμε και την αφήσουμε να κρυώσει, την τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Για να τη σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, τοποθετούμε τη σοκολατόπιτα πάνω σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: «Βροχή» οι σφαίρες έξω από κατάστημα χαλιών
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» - Δείτε βίντεο
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα
Σοκ στο Κολωνάκι: Δολοφονία και όχι ατύχημα ο θάνατος της 87χρονης Ελένης Παπαδοπούλου
Αδιανόητο τροχαίο: ΙΧ τούμπαρε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού