Ηράκλειο: 20oC

Συνταγή: Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας

05.01.2024, 21:00

Φτιάξτε την συνταγή και θα μας θυμηθείτε 

Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας για να σας συντροφεύει.

Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!

από τη Σιμόνη Καφίρη

Έτοιμη σε 1:20′

Υλικά

375 γρ. αλεύρι σκληρό

225 γρ. ζάχαρη

10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια

1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο

½ φλιτζάνι μπράντι

½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

240 ml γάλα

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. νερό

φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½

Για τη σάλτσα σοκολάτας

130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

250 ml νερό

125 ml κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.

Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.

Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.

Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.

Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.

cantina.protothema.gr

πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική Νέων: Εύκολο απόγευμα κόντρα στο Λιχτενστάιν και νίκη 8-0

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Ερντογάν για ψευδοκράτος στην Κύπρο: «Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Νέες αντιδράσεις για το Survivor: Σάλος για το τρέιλερ που απεικονίζει χάρτη με «τουρκικά» χρώματα σε ελληνικά νησιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ Χατζηδάκης και Τσιάρας για τις επιδοτήσεις των αγροτών: Αγωνία για τον αν θα πληρωθούν τέλος Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Ιράν: Κατελήφθη τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Ορκίστηκαν οι 53 νέοι Δόκιμοι Αστυφύλακες (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Πρεμιέρα σήμερα για το σχέδιο αστυνόμευσης σε καταυλισμούς Ρομά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ελλάδα

Συνέλαβαν γνωστή δημοσιογράφο μετά από έλεγχο αλκοτέστ – Απειλούσε τους αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →