Φτιάξτε την συνταγή και θα μας θυμηθείτε
Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας για να σας συντροφεύει.
Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!
από τη Σιμόνη Καφίρη
Έτοιμη σε 1:20′
Υλικά
375 γρ. αλεύρι σκληρό
225 γρ. ζάχαρη
10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο
½ φλιτζάνι μπράντι
½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
240 ml γάλα
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. ζάχαρη
1½ φλιτζ. νερό
φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½
Για τη σάλτσα σοκολάτας
130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια
250 ml νερό
125 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.
Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.
Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.
Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.
Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.
cantina.protothema.gr

Δημοφιλή
Τραγωδία στο Λασίθι: Έχασε τη ζωή του ενώ μάζευε ελιές
Βαρύ πένθος για τον αναπάντεχο χαμό του εκπαιδευτικού Μανώλη Σιγανού
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από δάσκαλο στα Βορίζια: «Εφυγα από το σχολείο νύχτα, κυνηγημένος»
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
«Είχαμε σχεδιάσει με Καρυστιανού να ανακοινώσει κόμμα στις 24 Ιουλίου στα Χανιά» - Αποκαλύψεις Καραχάλιου για το «Κύμα»
SOS στην Κρήτη: Εντοπίστηκαν κυνηγετικά σκυλιά - Δείτε φώτο
Ηράκλειο: Όχημα παρέσυρε δύο γυναίκες στη Λεωφόρο Δημοκρατίας - Δείτε εικόνες
Βορίζια: Η μητέρα του 39χρονου νεκρού επιτέθηκε στην αδερφή της 56χρονης «Με έλεγε βρώμα και μπ… τα παιδιά μου» (βίντεο)