Ηράκλειο: 32oC

Συνταγή: Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας

05.01.2024, 21:00

Φτιάξτε την συνταγή και θα μας θυμηθείτε 

Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας για να σας συντροφεύει.

Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!

από τη Σιμόνη Καφίρη

Έτοιμη σε 1:20′

Υλικά

375 γρ. αλεύρι σκληρό

225 γρ. ζάχαρη

10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια

1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο

½ φλιτζάνι μπράντι

½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

240 ml γάλα

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. νερό

φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½

Για τη σάλτσα σοκολάτας

130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

250 ml νερό

125 ml κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.

Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.

Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.

Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.

Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.

cantina.protothema.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Σοκ στην Αυστραλία: Εργαζόμενος σε παιδικούς σταθμούς κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Super League: Και επίσημα στη Λεωφόρο το ΟΦΗ-ΠΑΟΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Πηγαδάκια

Σ(φ)ΥΡΙΖΑ κι έληξες…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Υγεία

Ο Ολυμπιακός ανοίγει τις πόρτες του για εθελοντική αιμοδοσία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Τρυφερή στιγμή στη Νάξο: 109 νεογέννητα χελωνάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις θάλασσες (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Θάνος Πλεύρης: «Βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Νέο κόλπο απάτης μέσω των ΑΤΜ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Με χαμόγελα και αισιοδοξία πλημμύρισαν τα σχολεία του Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Style

Δείτε τι συμβαίνει όταν παίρνουμε μια απόφαση στον εγκέφαλο μας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 59χρονος πυροβολεί κατά του υπαλλήλου καθαριότητας

Διαβάστε περισσότερα