Ηράκλειο: 28oC

Χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά

16.11.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια ρουστίκ εκδοχή για κλασικό χοιρινό. Τα κυδώνια και τα κάστανα, που ψήνονται κομμένα στη μέση (αντί για μικρότερα κομμάτια) και με τη φλούδα τους, αποκτούν μια τρυφερή ψίχα, προστατευμένη από τις φλούδες. Η γεύση τους γίνεται μεστή, η σάρκα πλούσια και ατόφια.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1.500-1.800 γρ. χοιρινό τρανς, σε ολόκληρο, ενιαίο κομμάτι
  • 6-7 κυδώνια με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια και σκληρούς πυρήνες (τα ραντίζουμε με λίγο χυμό
  • λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
  • 300 γρ. κάστανα ολόκληρα, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση
  • 5 χοντρά καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • 4 ξερά κρεμμύδια με τη φλούδα τους, κομμένα στη μέση
  • 4-5 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, μέχρι να κάψει καλά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς το μερικές φορές, μέχρι να ροδίσει καλά και ομοιόμορφα.
  3. Το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού μαζί με όσο λάδι έμεινε στην κατσαρόλα.
  4. Τακτοποιούμε γύρω του όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  5. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  7. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο εσωτερικά αλλά και ζουμερό, μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του: πρέπει να δείξει 75-80°C.
  8. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να ροδίσει ωραία, γυρίζοντάς το μία φορά στα μισά του χρόνου.
  9. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  10. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και γύρω του τακτοποιούμε τα ψημένα υλικά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα: Ανετράπη εκσκαφέας μέσα στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος προσωρινός πρόεδρος ο Γιάννης Καββαδάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Αθλητικά

Ο Κυφίδης στην 4η θέση του παγκοσμίου ILCA U21

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

«Is This Thing On?»: Η νέα ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Μονή Σινά: «Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Ποιες συμπεριφορές δείχνουν ένα βαθιά δυσλειτουργικό προϊστάμενο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Ταξί παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ηλικιωμένη στην Κινέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Τηλεφωνική απάτη στη Σταλίδα: Βρέθηκε ο «εισπράκτορας» που άρπαξε 5.400 από ηλικιωμένη – Αναζητείται ο «μαϊμού» ανιψιός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Κεραμέως: Τι λέει για την 13ωρη και τετραήμερη εργασία (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Εύκολη συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας

Διαβάστε περισσότερα