Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Εύκολος κορμός με φουντούκια, μπισκότα και ζαχαρούχο γάλα. Μοιάζει πολύ με το γνωστό μας «μωσαϊκό» ή «σαλάμι» και στην παραδοσιακή εκδοχή του περιέχει σίγουρα ξηρούς καρπούς, σπασμένα μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα και ένα ποτό, συνήθως γλυκό βερμούτ.
Εδώ το προτείνουμε με φουντούκια και ποτό Kahlua, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βερμούτ της παραδοσιακής συνταγής ή Baileys, ή ακόμη και καφέ εσπρέσο, αν δεν θέλετε το γλυκό να περιέχει αλκοόλ.
Όσο για τα ξερά φρούτα, εκτός από τα κερασάκια της συνταγής, πειραματιστείτε και με σταφίδες κάθε λογής, με χουρμάδες, ξερά σύκα, κράνα ή δαμάσκηνα, μόνα τους ή ανάμεικτα, κατά τα γούστα σας.
Υλικά
Κομμάτια: 8
Κορμός
- 180 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή άλλα της αρεσκείας μας, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
- 3 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο
- 100 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 150 γρ. κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση (ή άλλα ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα, π.χ. σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες κ.ά.), ή συνδυασμός τους
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού Kahlua ή Baileys ή γλυκό βερμούτ
Γκανάς
- 100 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Διακόσμηση
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- 1 πλάκα κουβερτούρα με 70-72% κακάο (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιαχτεί ο κορμός με φουντούκια, μπισκότα και ζαχαρούχο γάλα, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα σχετικά σφιχτό, εύπλαστο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κέντρο ενός μεγάλου κομματιού λαδόκολλας και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το πλάθουμε σε μπαστούνι.
- Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Γκανάς
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σκούρα κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας έως ότου γίνουν μια γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και να γίνει πιο πυκνόρρευστη.
Διακόσμηση + Σερβίρισμα
- Ο κορμός βγαίνει από το ψυγείο και τον αλείφουμε με την πυκνόρρευστη γκανάς με μια σπάτουλα.
- Αφήνουμε να σφίξει λίγο ακόμη η γκανάς και με τα δόντια ενός πιρουνιού τη χαράσσουμε κατά μήκος του κορμού για να δώσουμε την εμφάνιση φλοιού από κορμό δέντρο.
- Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε τη διακόσμηση με «φλούδες» κουβερτούρας, που θα κόψουμε από την πλάκα σκούρας κουβερτούρας με το ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζουμε λαχανικά.
- Κολλάμε τις «φλούδες» πάνω στον κορμό και πασπαλίζουμε με άχνη όταν πρόκειται να σερβίρουμε. Ο κορμός μας είναι έτοιμος!
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες μέσα σε μία ημέρα στο νησί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Φωτιά στον Πύργο-Απειλούν σπίτια οι φλόγες
Νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο στην Κρήτη: 45χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο με τραύμα από μαχαίρι στον θώρακα
Τελευταίο μπάνιο για 56χρονο - Άφησε την τελευταία του πνοή στην θάλασσα
Νέο αίμα στην άσφαλτο: Νεκρός 22χρονος σε τροχαίο
Ηράκλειο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στις Τρεις Βαγιές
Ο Ζελένσκι θα βρεθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα
2χρονο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα - Σώθηκε από ναυαγοσώστρια
Τα ζώδια που ευνοούνται στα οικονομικά τους τον Αύγουστο