Ηράκλειο: 34oC

Σφακιανή πίτα: Υποψήφιο προς ένταξη στον κατάλογο της UNESCO το κρητικό γλυκό

22.11.2024, 10:23

Τα υλικά για την παρασκευή της είναι απλά και παραδοσιακά

Όσοι βρέθηκαν στην Κρήτη χωρίς να δοκιμάσουν πίτες, και κυρίως τις σφακιανές, έχουν έναν σοβαρό λόγο να επιστρέψουν, καθώς έχασαν μια από τις πιο εμβληματικές γεύσεις της κρητικής παράδοσης.

Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, αναφέρει ότι η σφακιανή πίτα αποτελεί το χαρακτηριστικό έδεσμα της περιοχής, γνωστό παγκοσμίως. Αυτή την περίοδο, καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάθεση του φακέλου που θα οδηγήσει στην αναγνώρισή της ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τα υλικά για την παρασκευή της είναι απλά και παραδοσιακά: αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι για το φύλλο, και κρητική μυζήθρα για τη γέμιση.

Παραδοσιακή προετοιμασία

Η πίτα ψήνεται στη φωτιά, πάνω σε ξύλα, όπως υπαγορεύει η κρητική παράδοση. Στις σύγχρονες κουζίνες, πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν τηγάνι, ψήνοντάς την χωρίς λάδι σε ελάχιστο χρόνο.

Προστίθενται λίγες σταγόνες κρητικού μελιού, απογειώνοντας τη γεύση. Μια τσικουδιά συνοδεύει ιδανικά αυτό το γεύμα, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με μια παραδοσιακή νότα.


 

Advertisment