Ηράκλειο: 30oC

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο… σοκολάτα

02.12.2024, 12:29

Αναλυτικά η διαδικασία για να το φτιάξετε

Ένα από τα πολύ αγαπημένα γλυκά του ταψιού, υποκύπτει στη γοητεία του πιο εθιστικού υλικού της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής.

0′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά
Κομμάτια: 8
5 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη

Για την κρέμα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
2 αυγά
800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο

Διαδικασία

Σιρόπι
Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Οταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και, χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο, καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μη μείνει ίχνος ζάχαρης.

Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση σε άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός.

Κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Μόλις πάρει το μείγμα μία βράση, προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 200° C.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τέτοιον τρόπο ώστε να εξέχει αρκετά από δεξιά και αριστερά. Το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο.
Στρώνουμε ένα τρίτο φύλλο κάθετα στα άλλα δύο, έτσι ώστε να εξέχει αρκετά πάνω και κάτω (τα φύλλα θα πρέπει να σχηματίζουν σταυρό).
Βουτυρώνουμε και κάνουμε το ίδιο με ένα ακόμη φύλλο.
Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε από πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Κόβουμε ένα φύλλο στα 4, περίπου στις διαστάσεις του ταψιού. Στρώνουμε τα κομμάτια πάνω από το γλυκό, αλείφοντάς τα ένα-ένα.
Κόβουμε σε 8 κομμάτια και βρέχουμε λίγο με νερό.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 45 – 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Αυτός είναι ο λόγος που σφαγιάζουν μαζικά τα πρόβατα αντί να τα εμβολιάσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε την επιδότηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Ο «διάλογος» που είχε ο 16χρονος με το ChatGPT πριν αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο TWINVEST

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket: Νίκες για Γεωργία και Ισραήλ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: Νέος συναγερμός με αεροπλάνο – Φλόγες στην τουρμπίνα κατά την απογείωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: «Το μόνο λάθος της κόρης μου είναι πως πήγε στο περίπτερο και παράτησε το παιδί μόνο του» λέει η μητέρα του 5χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Οικονομία

Αναδρομικά: 370.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Σοκαριστικό βίντεο με τη φονική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Διαβάστε περισσότερα