Ηράκλειο: 24oC

Η πιο κλασική συνταγή για το γλυκό «βαρβάρα»

04.12.2024, 16:23

Το πιάτο αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια

Ο ασουρές ή βαρβάρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή με γλυκό χυλό από βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η συνταγή μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα υλικά, όπως αλεύρι, ταχίνι, μέλι, ζάχαρη, και ποικιλία ξηρών καρπών και φρούτων. Στη Θράκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα το λένε “βαρβάρα”, ενώ στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστός ως “ασουρές”, με ιστορικές ρίζες από την αρχαία Ελλάδα.

Η συνταγή που παρουσιάζεται περιλαμβάνει τα βασικά υλικά του ασουρού, όπως σιτάρι, μέλι, καρύδια, σταφίδες, και σουσάμι. Το πιάτο αυτό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, θεωρείται ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεση ενέργεια, όπως αθλητές ή άτομα με απαιτητική καθημερινότητα, αν και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας του.

Συστατικά

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο αποβραδίς
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας (αν υπάρχει)
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • 350 γρ. μέλι
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  • 50 γρ. σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο και αλεσμένο
  • Για το σερβίρισμα: ρόδι, φιστίκια Αιγίνης, πετιμέζι και κανέλα

Διαδικασία

  1. Βράζουμε το σιτάρι με νερό και αρμπαρόριζα για 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το καρδάμωμο μέχρι να αρχίσει να μυρίζει ευχάριστα.
  3. Χτυπάμε μέρος του σιταριού με λίγο από το νερό του και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα για να γίνει πιο πυκνό το μείγμα.
  4. Ρίχνουμε μέλι, καρύδια, σταφίδες και σουσάμι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει.
  5. Σερβίρουμε τον ασουρέ ζεστό ή κρύο, με γαρνίρισμα από φιστίκια, ρόδι, πετιμέζι και κανέλα.

Αυτός ο γλυκός χυλός διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι τρεις ημέρες και είναι ιδανικός για να τον απολαύσουν όλοι όσοι αγαπούν τα παραδοσιακά και θρεπτικά γεύματα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 ώρες
Style

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα