Ηράκλειο: 30oC

Μαύρη σοκολάτα: Το κρυφό όπλο ενάντια στον διαβήτη τύπου 2

08.03.2025, 15:35

Τι έδειξε η έρευνα 

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «The BMJ».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης σε γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας. Συνολικά τα δεδομένα αφορούσαν σε 192.000 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου κατά την έναρξη των μελετών και οι οποίοι ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, το σωματικό τους βάρος και την κατάσταση του διαβήτη, κατά τη διάρκεια 30 και πλέον ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα (η μερίδα ισούται με περίπου 28 γραμμάρια) παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα.

Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά συσχετίστηκε με την μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι «παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην επεκτείνονται σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Αυτός είναι ο λόγος που σφαγιάζουν μαζικά τα πρόβατα αντί να τα εμβολιάσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε την επιδότηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Ο «διάλογος» που είχε ο 16χρονος με το ChatGPT πριν αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Οικονομία

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο TWINVEST

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket: Νίκες για Γεωργία και Ισραήλ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: Νέος συναγερμός με αεροπλάνο – Φλόγες στην τουρμπίνα κατά την απογείωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: «Το μόνο λάθος της κόρης μου είναι πως πήγε στο περίπτερο και παράτησε το παιδί μόνο του» λέει η μητέρα του 5χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Οικονομία

Αναδρομικά: 370.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έως 4.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Σοκαριστικό βίντεο με τη φονική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Διαβάστε περισσότερα