Ηράκλειο: 26oC

Ελαιόλαδο με… σφραγίδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

10.12.2024, 12:05

Αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις για την ονομασία και την ετικέτα του προϊόντος

Σε τενεκέδες έχει ήδη μπει το πρώτο λάδι του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο από την έκθεση δοκιμών χημικής ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων με καρπούς ελαιόδεντρων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Η διεύθυνση Πρασίνου αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει στη συγκομιδή της ελιάς και να δοκιμάσει να παράξει ελαιόλαδο, ώστε να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.

Δείτε φωτογραφίες από την παραγωγή του λαδιού:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έβγαλε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», ενώ αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις για την ονομασία και την ετικέτα του προϊόντος.

Κατά τη διαδικασία της συγκομιδής, μαζεύτηκαν περίπου 1.100 κιλά ελιάς από τα δέντρα που είναι φυτεμένα στο παραλιακό μέτωπο, στην οδό Αγγελάκη, στο δημαρχιακό μέγαρο, στη Μονή Βλατάδων, στη Ροτόντα, στα πανεπιστήμια, στην Τριανδρία και στο Ντεπώ. Τα προϊόντα οδηγήθηκαν στο ελαιοτριβείο «Αφοι Λέμπερου» στην Επανομή, που προσέφερε στον δήμο δωρεάν τη διαδικασία, και τελικά παράχθηκαν 175 λίτρα λάδι.

Παράλληλα, έγιναν και οι απαραίτητες αναλύσεις από το ΑΠΘ, από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο λάδι με οξύτητα 0,80 χαρακτηρίζεται πέραν του «εξαιρετικά παρθένου» και είναι βιολογικό, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους ψεκασμός.

«Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως πήγε πολύ καλά η πρώτη μας δράση. Φυσικά θα επαναληφθεί και του χρόνου. Έγινε μια πρώτη καταγραφή των ελαιόδεντρων του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία τους επόμενους μήνες θα κλαδευτούν έτσι ώστε την καινούργια χρονιά να καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, αυτό το διάστημα αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις τόσο για την ονομασία του λαδιού όσο και για την ετικέτα της φιάλης. Στόχος είναι να δοθεί ένα όνομα στο ελαιόλαδο και να σχεδιαστεί μια ετικέτα που θα συνδυάζει το προϊόν με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε με το που «καθίσει» το κατακάθι στους τενεκέδες, να μπορέσει το λάδι να μπει και σε μπουκάλια.

πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρή 19χρονη μετά από παράσυρση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Συνταγή: Η κλασική ρωσική σαλάτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Μπριάμ κλασικό, στον φούρνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Θύμα απάτης 13χρονη – Πώς πείστηκε να παραδώσει χρυσαφικά μεγάλης αξίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Άγριο επεισόδιο με Ρομά – Αιμόφυρτος ένας άνδρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Μπουχαλάκης: Την Παρασκευή στο Αγρίνιο για να υπογράψει στον Παναιτωλικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Τεχνολογία

Γιατί πρέπει να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στο κινητό σου;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Κατερίνα Καινούργιου: Οι φωτογραφίες που «φούντωσαν» τις φήμες για εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τα 4 ζώδια που βάζουν την καριέρα πάνω από την αγάπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Κλήρωση Τζόκερ 11/9/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα