Ηράκλειο: 32oC

Μοσχαρίσια κότσια ψημένα σε κόκκινο κρασί

19.01.2025, 20:54

Ιδανικό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι

Βάλτε τα κότσια, τα λαχανικά και τα αρωματικά όλα μαζί σε μια γάστρα, κλείστε το καπάκι και σιγομαγειρέψτε για τρεις ώρες. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Ιδανικό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 4 μοσχαρίσια κότσια, βάρους 450-500 γρ. το καθένα (τα παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 4 καρότα, σε κομμάτια των 3εκ.
  • 600 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
  • 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 800 ml νερό ή ζωμός λαχανικών, αν έχουμε
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχαρίσια κότσια με φθινοπωρινές ρίζες, ψημένα σε κόκκινο κρασί, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες κρεμμυδιού, τα σκόρδα, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τη σελινόριζα. Χώνουμε ανάμεσά τους τα φύλλα δάφνης.
  3. Ακουμπάμε τα κότσια πάνω στα λαχανικά και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλατοπίπερο και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το κρασί, τον ζωμό (ή το νερό) και το ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της (ή σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  4. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κότσια και να μελώσουν τα υλικά με τη σάλτσα.
  5. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C.
  6. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν επιφανειακά τα υλικά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr