Ηράκλειο: 34oC

Mηλόπιτα κέικ με αμύγδαλο

04.04.2025, 21:54

Δείτε τη συνταγή 

Αυτή είναι η πιο φίνα μηλόπιτα που θα έχετε δοκιμάσει στη ζωή σας. Πρόκειται για ένα ντελικάτο κέικ αμυγδάλου σκεπασμένο με μια στρώση από μήλα.

Υλικά
Μερίδες: 10

  • 400 γρ. (περίπου 3 κούπες) αμύγδαλα λευκά
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. (1/2 κούπα) άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 50 γρ. (1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, κοπανισμένο (κακουλέ)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 3 μήλα

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τη μηλόπιτα κέικ με αμύγδαλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα (επιλέγουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός και ψήνει γρήγορα).
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ.
  • Αλέθουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη σε σκόνη και την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά από λίγο ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα μπαχαρικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  • Πλένουμε καλά τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια αλλά όχι τις φλούδες, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Τακτοποιούμε κυκλικά τις φέτες στην επιφάνεια του κέικ, βυθίζοντάς τες ελαφρώς μέσα στο μείγμα.
  • Ψήνουμε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η μηλόπιτα κέικ βυθίζοντας στο κέντρο ένα ξύλινο σουβλάκι. Θα πρέπει να βγει στεγνό.
  • Τη βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε κάθε κομμάτι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment