Ηράκλειο: 34oC

Συνταγή: Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

27.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Ένα από τα πιο «σοφά» γλυκά της ελληνικής παράδοσης, που καταφέρνει να μεταμορφώσει ένα πολύ πικρό – στα όρια του μη βρώσιμου– φρούτο σε ένα εξαιρετικό κέρασμα. Για κάποιους είναι το ωραιότερο γλυκό κουταλιού, λόγω του ανυπέρβλητου αρώματός του.

Υλικά
Τεμάχια: 1-2 βάζα

  • 8 μεγάλα περγαμόντα, ακέρωτα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1/2 λίτρο νερό

Διαδικασία

  • Για το γλυκό κουταλιού περγαμόντο (κι ένα λικεράκι μπόνους!), ξεκινάμε πλένοντας καλά τα φρούτα, τα στεγνώνουμε και τα ξύνουμε ελαφρά στην ψιλή πλευρά του τρίφτη (το ξύσμα το κρατάμε στην άκρη για λικέρ*).
  • Αυτό το κάνουμε γιατί το εξωτερικό μέρος της φλούδας είναι το πιο πικρό, προσέχουμε όμως να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα ούτε το λευκό μέρος.
  • Κόβουμε τις μυτερές άκρες του περγαμόντου και χαράζουμε τη φλούδα τους σε τέσσερα ίσα μέρη, όπως καθαρίζουμε ένα πορτοκάλι. Αφαιρούμε με το χέρι τις φλούδες και τις κρατάμε στην άκρη.
  • Με τα δυο μας χέρια στρίβουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τα στερεώνουμε καρφώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες. Πλένουμε καλά με άφθονο νερό τις φλούδες.
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τις φλούδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με καθαρό νερό άλλες τέσσερις φορές, ώστε να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Πρέπει να μαλακώσουν, γιατί αφού πέσουν στο σιρόπι, δεν μαλακώνουν άλλο.
  • Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να κοχλάσουν.
  • Προσθέτουμε τις ξεπικρισμένες φλούδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό (βλ. «Μυστικό»).
  • Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τις φλούδες μέσα σε αποστειρωμένα βάζα και γεμίζουμε με σιρόπι. Τα κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment