Ηράκλειο: 14oC

Συνταγή: Γαλακτομπούρεκο κλασικό – Πως να το φτιάξετε

03.03.2025, 7:06

Αναλυτικά η συνταγή

Κλασικό, διαχρονικό και αξεπέραστο. Κανένα γλύκισμα δεν είναι τόσο αγαπητό σε όλη την Ελλάδα όσο ένα φρεσκοψημένο γαλακτομπούρεκο, σιροπιαστό και αρωματικό!

40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30 x 40 εκ.

1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (ή φύλλα Βηρυτού)
7 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο αγελαδινό γάλα, πλήρες
3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + 2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
4 αυγά
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

1 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσουν να κοχλάζουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Γαλακτομπούρεκο

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι μέχρι να αναμειχθούν.
Μόλις το βούτυρο στην κατσαρόλα λιώσει και το γάλα κάψει (αλλά πριν φουσκώσει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με κουτάλα παίρνουμε μία δόση και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετούμε ξανά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε εκεί τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
Αν χρειάζεται, μισοσκεπάζουμε το ένα με το άλλο, ώστε να καλύψουμε και τα τοιχώματα και οι άκρες τους να εξέχουν λίγο από το σκεύος.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί (δεν χρειάζεται να έχει κρυώσει). Ισιώνουμε την επιφάνεια.
Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας λίγο την κρέμα γύρω γύρω.
Στρώνουμε πάνω στη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
Κόβουμε τις άκρες τους ώστε να μην εξέχουν καθόλου από το ταψί ή τις στριμώχνουμε για να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και χαράσσουμε βαθιά το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια – είναι κρύο και κόβεται εύκολα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό με το κρύο σιρόπι, αργά και παντού.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Με το αίμα ενός ακόμη νέου ανθρώπου βάφτηκε η άσφαλτος: Νεκρός 18χρονος σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

ΔΕΔΔΗΕ: Που και τι ώρες θα κοπεί σήμερα Δευτέρα (13/10) το ρεύμα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Σε ποιους να πείτε «Χρόνια Πολλά» σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: Από ώρα σε ώρα η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς – Δείτε live εικόνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Με συννεφιά, βοριαδάκι και ασθενείς βροχές ξεκινά η εβδομάδα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Τεχνολογία

iPhone: Γιατί δεν πρέπει να το βάλουμε σε ρύζι εάν βραχεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Οκτώβριος 2025: Αυτά τα 2 ζώδια θα περάσουν δύσκολα, όμως στο τέλος του μήνα θα ανταμειφθούν!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Εθνική: Μουντιάλ ήταν και πάει…

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →