Ηράκλειο: 17oC

Κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους – Δείτε πως να το φτιάξετε

03.03.2025, 18:06

Αναλυτικά η συνταγή

Το κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους τρώγεται εντός και εκτός νηστείας, είναι ένας πεντανόστιμος μεζές για ψαροφάγους.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6
1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
90 ml λευκό κρασί, ξηρό
400 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια, ελαφρά χτυπημένα στον πολυκόφτη
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 φλούδες από πορτοκάλι, χωρίς τη λευκή εσωτερική μεμβράνη
2 κάψουλες καρδάμωμο, ολόκληρες
1 φύλλο δάφνης
3 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (από τις σουπιές -ζητάμε από τον ψαρά να μας δώσει τα σακουλάκια- ή συσκευασμένο σε φακελάκια, σε μεγάλα παντοπωλεία και deli)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
30 ml μπράντι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
100 ml ελαιόλαδο + για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2-3 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για το κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους ξεκινάμε και αλατίζουμε τις σουπιές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και μετριάζουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, χωρίς να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι, τις φλούδες του πορτοκαλιού, 400 ml νερό, το καρδάμωμο και τη δάφνη και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά*.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μελάνι με το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντι.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τις φλούδες πορτοκαλιού, το καρδάμο και τη δάφνη και ρίχνουμε το μείγμα με το μελάνι, το κριθαράκι, περίπου 1 1⁄2 λίτρο καυτό νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-14 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού, τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο.

Μυστικά

Για μια εναλλακτική, φουρνιστή εκδοχή του πιάτου: Αν θέλουμε, αφού ρίξουμε την ντομάτα, το νερό, το τσίλι, τις φλούδες και τα μπαχαρικά και πάρει βράση το φαγητό μας, μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και ψήνουμε με το καπάκι για 1 ώρα στους 160°C. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε το μείγμα με το μελάνι, το κριθαράκι, περίπου 200 ml καυτό νερό και αλατοπίπερο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά με ξεσκέπαστη τη γάστρα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το εθνικό οδικό δίκτυο του Δήμου στο επίκεντρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Οικονομία

17 επιδόματα πληρώνει αύριο Παρασκευή (28/11) ο ΟΠΕΚΑ – Ποιοι πάνε ταμείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Πηγαδάκια

Το παιχνίδι των καρεκλών: Ποιοι καίγονται πριν καν ξεκινήσει ο ανασχηματισμός στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στη Γερμανία: Σκότωσε τη γυναίκα, τους γιους και την αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένας νερόμυλος από τα παλιά – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο τα ζώα που έχουν θανατωθεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική Μπάσκετ: Απέναντι στη Ρουμανία «ανοίγει το παράθυρο» για Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Καραμπόλα στη Θεσσαλονίκη: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγάκια και ένα Ι.Χ.

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Πολιτική

Μανόλης Χνάρης: «Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου από την Κυβέρνηση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή του «Φραπέ» ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →