Ηράκλειο: 28oC

Μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι

18.03.2025, 0:43

Δείτε τη συνταγή 

Η ιδιοκτήτρια του micro-bakery «Fika» μας έδωσε τη συνταγή της για αυτό το banana bread με ταχίνι, ένα σνακ δυναμωτικό και θρεπτικό, για όλες τις ηλικίες.

Υλικά
Μερίδες: 12

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. ώριμες μπανάνες (ζυγισμένες καθαρισμένες), σε φέτες + 1/2 μπανάνα κομμένη κατά μήκος, για το στόλισμα
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη, αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 70 γρ. ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 190 ml ξινόγαλα
  • 125 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Για το μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Ντύ- νουμε με χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις 13 x 23 εκ. (ή απλώς τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε).
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τις μπανάνες, τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να λιώσουν οι μπανάνες και να φτιάξουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ταχίνι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι το ταχίνι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας σχολαστικά μετά από κάθε προσθήκη, ώστε το μείγμα να αφρατέψει.
  • Χαμηλώνουμε καλά την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ξινόγαλα σε πολύ αργή και λεπτή ροή μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα, μέχρι απλώς να απορροφηθεί από το μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε εκεί τη μισή μπανάνα κατά μήκος της φόρμας.
  • Πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνουμε το μπανα- νόψωμο για περίπου 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ χωρίς να το αναποδογυρίσουμε, ώστε να φαίνεται η μπανάνα της επιφάνειας.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Οργισμένη αντίδραση Αμποντού στην ανακοίνωση αποχώρησής του από τα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ραγδαία πτώση εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» λέει στο Cretaone ο πρύτανης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κύκλωμα «πείραζε» μετρητές και έκλεψε ρεύμα αξίας 190.000 ευρώ (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Ανατριχιαστική καταγγελία – 17χρονη έζησε σεξουαλική παρενόχληση από τον 60χρονο θείο της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Οικονομία

Ακίνητα: Έρχεται πιστοποιητικό καλοπληρωτή για ενοικιαστές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Αθλητικά

Σπανούλης: «Οι παίκτες μου έχουν καρδιά, για να μην πω… τι άλλο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

«Όχι» σε διαδικασίες εξπρές για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο περιστατικό στη Λήμνο: Πυροβολούσε με καραμπίνα γιατί του χτύπησαν το μηχανάκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Ποια φωτογραφία έχει τα περισσότερα likes στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Style

Ξανά στο χειρουργείο ο Άρης Μουγκοπέτρος – Δείτε την ανάρτησή του

Διαβάστε περισσότερα