Κρίνεται άκρως απαραίτητη, καθώς θα καλύπτει όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο
Όπως είχε αναδείξει το cretaone.gr χθες, κρίνεται απαραίτητη για την κυβέρνηση μία μονάδα καύσης στο Ηράκλειο, η οποία θα καλύψει όλη την Κρήτη και μέρος του νοτίου Αιγαίου με 140.000 τόνους ετησίως για την παραγωγή ενέργειας. Η εν λόγω Μονάδα (LHV(Mj/kg) 11,30) αφορά σε εργοστάσιο waste-to-energy RDF/SRF που θα μετατρέπει τα σκουπίδια σε απορριμματογενές καύσιμο, σε αντίθεση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μείωση των απορριμμάτων, κυκλική οικονομία και ανακύκλωση. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρηματοδοτούνται αυτές οι Μονάδες από την Κομισιόν, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες. Και σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή των μονάδων από μεγάλους παίκτες της χώρας, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση έχει άμεσα οφέλη για τις επιχειρήσεις, τα οποία αποτιμώνται κυρίως με οικονομικούς όρους.
Στο ίδιο Απόσπασμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή ενέκρινε την προσωρινή αποθήκευση του χαρτιού που ανακτήθηκε εντός του 2025 στους… ειδικά διαμορφωμένους χώρους προσωρινής αποθήκευσης της εγκατάστασης στο Αμάρι. Άραγε θα έχει την ίδια τύχη και αυτό;
Θάβουν στην Κρήτη 120 φορτηγά πλαστικού από την «υπερσύγχρονη» Μονάδα στο Αμάρι
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η δημιουργία έξι μονάδων καύσης τόσο απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο ΥΠΕΝ «ονοματίζει» τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες αυτές πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ΔΕΗ ήδη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μονάδα στην Κοζάνη. Χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία δικτύου μονάδων «ενεργειακής αξιοποίησης αστικών σύμμεικτων αποβλήτων», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μονάδες πρόκειται να χωροθετηθούν:
• Στη Ροδόπη, καλύπτοντας όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 62.000 τόνων.
• Στην Κοζάνη, καλύπτοντας Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία και Κέρκυρα. Θα δέχεται 288.000 τόνους απορριμμάτων.
• Στο κέντρο της Πελοποννήσου (σε μία από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας ή Αχαΐας). Θα καλύπτει τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και το Ιόνιο πλην Κέρκυρας. Θα έχει δυναμικότητα 154.000 τόνων.
• Στη Βοιωτία, καλύπτοντας τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και τη Δυτική Αττική. Θα έχει δυναμικότητα 186.000 τόνων.
• Στην Αττική, καλύπτοντας την υπόλοιπη Αττική, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τμήμα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
• Στο Ηράκλειο, καλύπτοντας όλη την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Θα έχει δυναμικότητα 140.000 τόνων ετησίως.
Απορρίμματα από το Τζάνειο στην κοίτη του Κηφισού
Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο δεν μιλάει μόνο για απορριμματογενές καύσιμο (RDF, SRF), το οποίο παράγεται σήμερα από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (για την καύση του οποίου πληρώνεται η τσιμεντοβιομηχανία), αλλά και σύμμεικτα απορρίμματα.
Η συζήτηση αυτή είναι κάθε άλλο παρά θεωρητική. Στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε στην Κοζάνη την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων κοντά στην «Πτολεμαΐδα 5» (επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για παραγωγή ενέργειας 38 MW).
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή ενέργειας από την καύση απορριμμάτων και απορριμματογενών καυσίμων θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή σταθερότητα της χώρας όσο και στην επίτευξη του στόχου μείωσης των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΑ κάτω του 10% έως το 2030. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τη ΔΕΗ, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Motor Oil, Metlen και Μεσόγειος, που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους (χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο).
Επενδύουν στα σκουπίδια μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι
Υπάρχουν βεβαίως πολλά σημεία που αξίζει να συζητηθούν σε ένα διάλογο που μέχρι στιγμής γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες (το ΥΠΕΝ «οχυρώνεται» πίσω από το γεγονός ότι θα τεθεί σε διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που ωστόσο συνεπάγεται ότι οι βασικές αποφάσεις θα είναι ήδη ειλημμένες).
Κατ’ αρχάς, η δημιουργία τέτοιων μονάδων απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, επομένως θα επιβαρυνθεί σημαντικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων (για τη μεταφορά και καύση του υπολείμματος).
Ενώ οι δήμοι θα κληθούν να δεσμευτούν σε συμβάσεις δεκαετιών, οι οποίες βεβαίως θα υπονομεύουν τυχόν μελλοντικούς στόχους ανακύκλωσης.
Κατά δεύτερον, με δεδομένο ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τέτοιες μονάδες, οι διαστάσεις τους δεν θα δεσμεύονται από τους περιορισμούς της κοινοτικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η Ελλάδα στα περιβαλλοντικά δεν είναι… ούτε Δανία ούτε Αυστρία.
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο