«Η ιστοσελίδα εξακολουθεί στην πράξη να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της»
Σε νέο γύρο αντιπαράθεσης οδηγούνται οι ξενοδόχοι με την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com, καθώς ισχυρίζονται πως παρά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ιστοσελίδα εξακολουθεί στην πράξη να κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.
Ετσι, ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ξενοδόχους που συντονίζουν νομικά γραφεία με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την 90ή γενική συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC) που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Οσλο.
Οι εκπτώσεις
Η υπόθεση αφορά τη δυνατότητα των ξενοδόχων να μπορούν να παρέχουν προσφορές και εκπτώσεις σε πελάτες τους μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Booking.com εισπράττει προμήθεια της τάξης του 15% –και σε περιπτώσεις ακόμα υψηλότερη– για κάθε κράτηση που εξασφαλίζει για ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα, τα περιθώρια για προσφορά καλύτερων τιμών είναι μεγάλα και το διακύβευμα υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Μαγνήτης η Αθήνα για επενδυτές ξενοδοχείων
Με απλά λόγια, οι ξενοδόχοι πιστεύουν πως μπορούν να προσφέρουν εκπτώσεις μικρότερες από τις προμήθειες που τους κρατάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να είναι ούτως ή άλλως πιο ανταγωνιστικοί από αυτήν.
Η διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα ξενοδοχεία έχει επιτρέψει την ανάπτυξη ιδιωτικών πλατφορμών κρατήσεων του κάθε συγκροτήματος, με αποτέλεσμα η ανάγκη να προσφεύγει ένα ξενοδοχείο σε πωλήσεις μέσω της Booking.com ή άλλων ομοειδών ιστοσελίδων, όπως η Expedia, να έχει αρχίσει να περιορίζεται.
Το θέμα είναι κρίσιμο και για τους Ελληνες ξενοδόχους, οι οποίοι ήδη έχουν αναπτύξει ή προσανατολίζονται στην ανάπτυξη των δικών τους συστημάτων online κρατήσεων και marketing. Μάλιστα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι απευθείας κρατήσεις στους σημαντικότερους προορισμούς της Ελλάδας για φέτος το Πάσχα, σε σχέση με τα επίπεδα της πασχαλινής περιόδου του 2024, σημείωσαν άνοδο της τάξης του 18,3% – σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ψηφιακού marketing Nelios.
Την κατηγορούν ότι επιβάλλει υπερβολικές προμήθειες και αθέμιτους όρους και διεκδικούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμη κι έτσι, όμως, μόνο το 33% των εσόδων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων το 2024 από άμεσες online κρατήσεις. Οι υπόλοιπες έγιναν μέσω πλατφορμών, όπως η παραπάνω, σύμφωνα με στοιχεία της D-Edge.
Τα ξενοδοχεία κλείνουν απευθείας κρατήσεις με τους πελάτες τους
Για να πραγματοποιήσει όμως αυτές τις κρατήσεις και να προβάλλει τα ξενοδοχεία, η Booking.com επέβαλε μέχρι πέρυσι επισήμως τη λεγόμενη ρήτρα ισοτιμίας. Δηλαδή, δεν επέτρεπε στα ξενοδοχεία να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που της έδιναν για τις δικές της πωλήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση υπήρχαν κυρώσεις. Επειτα από προσφυγές που έγιναν, όμως, απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Σεπτέμβριο του 2024, που βασίστηκε στην οδηγία για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ακύρωσε αυτές τις ρήτρες ισοτιμίας, επιτρέποντας τουλάχιστον τυπικά στα ξενοδοχεία να μπορούν να προσφέρουν τιμές και μέσω άλλων καναλιών. Από την πλευρά της η Booking Holdings, που προσδιορίστηκε ως gatekeeper βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαδικτυακή υπηρεσία διαμεσολάβησης, Booking.com, δηλώνει επισήμως στην ιστοσελίδα της ότι «έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε μια δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία και έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας βάσει του DMA».
Τουρισμός: Ελληνικά ξενοδοχεία από ξένες αλυσίδες
Στην πράξη, όμως, πολλοί ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι αυτό, δηλαδή η δυνατότητα προσφοράς καλύτερων τιμών, δεν είναι ακόμη εφικτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση μποϊκοτάρονται και δεν προβάλλονται τα ξενοδοχεία τους όπως θα έπρεπε από την Booking.com.
Τον περασμένο Νοέμβριο η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC) με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων για ελλιπή συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πανευρωπαϊκό μέτωπο
Τα επόμενα βήματα της συνομοσπονδίας θα συζητηθούν στην υπό εξέλιξη ετήσια γενική συνέλευσή της στο Οσλο. Εν τω μεταξύ, όμως, ξενοδόχοι σε Γαλλία και Ισπανία, με την πρωτοβουλία νομικών εταιρειών, όπως οι Geradin Partners και Eskariam, ετοιμάζουν ομαδικές αγωγές κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι επιβάλλει υπερβολικές προμήθειες και αθέμιτους όρους.
Οι νομικές εταιρείες, μάλιστα, έχουν λανσάρει την ψηφιακή ιστοσελίδα actioncollectivehotel.fr, καλώντας ξενοδόχους που είχαν συμβάσεις με την Booking.com από το 2015 έως το 2024 να συμμετάσχουν και αφού εκτιμηθούν οι ζημίες να υπολογιστεί η αξίωση αποζημιώσεων που για τη Γαλλία εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Πέρα απ’ τη Γαλλία και την Ισπανία, αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο