Ηράκλειο: 34oC

Η εφαρμογή του κρητικού τρόπου ζωής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

04.12.2023, 0:48

Τι αναφέρει επιδημιολογική μελέτη διατροφής 7 χωρών

Τις τελευταίες δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση, λόγω της μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας και των βελτιώσεων στην υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και τα μέτρα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε συνάρτηση με τον μειωμένο ποσοστό γεννήσεων, έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού ηλικιωμένων ατόμων.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται αυξανόμενη πορεία των χρόνιων ασθενειών, όπως του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της άνοιας. Πολλές από αυτές τις ασθένειες σχετίζονται με την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής, με την πρώτη να αναγνωρίζεται ως ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι εισηγητές του «2ου Ετήσιου Συνεδρίου Cretan Lifestyle – Mediterranean Tradition & Modern Applications» του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Ποια είναι τα κοινά σημεία της Μεσογειακής και της Ασιατικής Διατροφής και σε τι διαφέρει η Κρητική από τη Σισιλιάνικη; Σε ποιο βαθμό θεραπεύουν τα βότανα; Μπορεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να θεραπεύσει; Ποιος είναι ο ρόλος στου κρασιού στην υγεία; Γιατί η Ελλάδα δεν είναι κέντρο αποθεραπείας και ευεξίας; Τι τρώνε οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί εμβάθυναν στα οφέλη για την υγεία του παραδοσιακού Μεσογειακού Τρόπου Ζωής, στον τόπο που γεννήθηκε για πρώτη φορά η νούμερο ένα επιδημιολογική μελέτη διατροφής 7 χωρών (The Seven Countries Study, 1958).

Με επιστήμονες παγκοσμίου φήμης, και την Κρήτη ως μελέτη περίπτωσης, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια άριστα οργανωμένη διαδραστική μάθηση που συνδυάστηκε με τη μοναδική εμπειρία της θρυλικής κρητικής φιλοξενίας. Και όλα αυτά, στη ζέστη του φθινοπώρου, περιτριγυρισμένοι από τα διάσημα αξιοθέατα, τους ήχους και τις γεύσεις της Κρήτης.

Γιατί ξεχωρίζει ο Κρητικός Τρόπος Διατροφής

Ο Κρητικός Τρόπος Διατροφής διαμορφώνεται μέσα από ένα ολοκληρωμένο κοινωνικοπολιτισμικό και οικονομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει παραδόσεις και γεωργικές πρακτικές, διατροφικές συνήθειες και ηθικές αρχές που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία και τη γεωγραφία της Κρήτης. Είναι μια ζωντανή κληρονομιά που ενσαρκώνει τη βιώσιμη διαβίωση και ευημερία της κοινότητας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τον δρ. Μιχάλη Καθαράκη, Διαχειριστή του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC), η κρητική διατροφή είναι μια κληρονομιά που περνάει από γενιά σε γενιά. Ο Κρητικός Αγροδιατροφικός Πολιτισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια καινοτόμος στρατηγική επιχειρηματικού πλαισίου, παρά την αρχαία καταγωγή του. Ενσωματώνει, εκ φύσεως, τις σύγχρονες αρχές του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης (ESG), καθιστώντας το ένα οραματικό μοντέλο που ευθυγραμμίζεται με τα σύγχρονα πρότυπα βιωσιμότητας και ηθικής στις επιχειρήσεις.