Το μεγαλύτερο «στοίχημα» της επόμενης δεκαετίας της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών στην Κρήτη
Η Κρήτη βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που θα διαμορφώσουν το μέλλον των μετακινήσεων, της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της διασύνδεσης των τεσσάρων νομών. Από έργα οδικού δικτύου, διαχείρισης νερού, σχολικών υποδομών και της δικαιοσύνης, μέχρι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι δράσεις αυτές αναδεικνύουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης.
Πρόκειται για έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαου Παπαθανάση.
Τα έργα αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στην φάση δημοπράτησης ή/και υλοποίησης, ωθώντας περαιτέρω τον τομέα των επενδύσεων στο νησί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας ΣΔΙΤ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,Νίκο Σέργη. Το στέλεχος του υπουργείου μιλώντας στο cretaone.gr εξηγεί τον μηχανισμό των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πώς συνιστά έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: «Τα έργα ΣΔΙΤ συνδυάζουν τη χρηματοδοτική ευελιξία του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική ευθύνη και την στρατηγική κατεύθυνση του δημόσιου τομέα. Η Μονάδα ΣΔΙΤ, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, έχει υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές στη διαγωνιστική διαδικασία των έργων αυτών, οι οποίες διασφαλίζουν την αμεροληψία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συμμετέχοντες δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα πλαίσιο διαφάνειας, που ενισχύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς και εγχώριας αγοράς και συμβάλλουν στην βιωσιμότητα, προσελκύοντας επενδυτές και διεθνείς φορείς που ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η ανάδειξη της χώρας μας στη 2η θέση παγκοσμίως στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σύμφωνα με την Έκθεση «Benchmarking Infrastructure Development 2024» της Παγκόσμιας Τράπεζας», σημειώνει ο κ. Σέργης.
Ειδικά για την Κρήτη, ο κ. Σέργης σημείωσε ότι υλοποιούνται 2 εμβληματικά έργα στους τομείς των οδικών υποδομών (ΒΟΑΚ – Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη) και της φοιτητικής στέγασης (Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης), ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή και έναρξη υλοποίησης και των υπολοίπων έργων στους τομείς της διαχείρισης νερού, των σχολικών υποδομών και της δικαιοσύνης. «Η πρόοδος υλοποίησης του προγράμματος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς έχοντας ως στόχο την παράδοση κρίσιμων έργων υποδομής ή/και παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», υπογράμμισε στο cretaone, ο διευθυντής των ΣΔΙΤ του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΒΟΑΚ: Εντελώς καινούργια τα 2/3 του έργου
Πρώτο στη λίστα έρχεται αναμφισβήτητα το έργο για την παραχώρηση του τμήματος του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος (Ηράκλειο) που ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, το οποίο με κόστος περίπου 2,5 δισ. ευρώ συνιστά το μεγαλύτερο νέο έργο υποδομής στην Κρήτη. Το έργο αφορά κλειστό αυτοκινητόδρομο στις προδιαγραφές του υπόλοιπου εθνικού δικτύου που θα εκτείνεται από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά (157,5χλμ), εκ των οποίων τα 50,4 χλμ περίπου έχουν ήδη κατασκευαστεί με διατομή αυτοκινητοδρόμου και προβλέπεται η αναβάθμισή τους, ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέχρι την Κίσσαμο (άλλα 31χλμ) – δυνατότητα που όπως έχει δημοσιεύσει το cretaone.gr αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα το Δημόσιο ως Σύμβαση Παραχώρησης.
Οι υπογραφές θα πέσουν αύριο Παρασκευή (9/5) στο Πολιτιστικό συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στην Κρήτη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το σήμα εκκίνησης για την υλοποίηση του.
Μαζί με τα τμήματα Χερσόνησος – Μάλια, Μάλια – Νεάπολη και Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος (έργα ΣΔΙΤ), αποτελούν το συνολικό αντικείμενο της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα κατεύθυνσης, ΛΕΑ και ανισόπεδους κόμβους.
Περίπου τα 2/3 του έργου είναι εντελώς νέα τμήματα, ενώ το 1/3 θα αφορά βελτιώσεις στην υφιστάμενη χάραξη, όπως παραδείγματος χάριν το υφιστάμενο τμήμα του ΒΟΑΚ που διέρχεται από τις πόλεις. Ο χρόνος κατασκευής είναι 5 έτη από την έναρξη της παραχώρησης (σ.σ. την ενεργοποίηση και όχι την υπογραφή) και παρατάσεις είναι δυνατές μόνο για καθυστερήσεις για θέματα που ευθύνεται το Δημόσιο (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα, αδειοδότηση).
«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τμημάτων του ΒΟΑΚ κρίνονται αναγκαία καθώς στον εν λόγω οδικό άξονα έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια υψηλός αριθμός ατυχημάτων με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις όπως μεγάλο ποσοστό νεκρών και βαριά τραυματιών»μ υπογραμμίζουν στο cretqaone.gr πηγές του υπουργείου.
Η χρηματοδότηση του έργου
Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του έργου συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου (κονδύλια του ΤΑΑ) κατά το 1/3 περίπου και κατά τα λοιπά 2/3 κατά 80% από δάνεια των Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς και κατά 20% από κεφάλαια του επενδυτή.
Το κόστος των διοδίων
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές στο cretaone.gr, θα επιβληθούν διόδια -€5,3 cent / χλμ (τιμές 2022) – σε κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται και παραδίδεται στην κυκλοφορία. Το ύψος των διοδίων (ανά χλμ) θα είναι ίσο με αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αναμενόμενα Οφέλη
- Μείωση των οδικών ατυχημάτων και βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας
- Μείωση του χρόνου μετακίνησης
- Άρση των εμποδίων στην κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών
- Μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των οδικών μεταφορών
- Ωφελούμενος πληθυσμός
Το έργο επελέγη ως Στρατηγικής Σημασίας στο Πρόγραμμα Μεταφορές 2021-27 επειδή αποτελεί: Έργο με σημαντική συμβολή στην απασχόληση, την ανάπτυξη και την συνοχή, εργο σημαντικό για την εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία και εμβληματικό έργο λόγω μεγέθους/συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
«Χερσόνησος – Νεάπολη, με Σ.Δ.Ι.Τ.»
Εκτός από το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η εκτέλεση του έργου «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης – Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος “Χερσόνησος – Νεάπολη” με Σ.Δ.Ι.Τ.». Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην ολοκλήρωση του τμήματος «Χερσόνησος – Νεάπολη» του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), συνολικού μήκους 22,5 χιλιομέτρων, το οποίο έχει αρχή την Χερσόνησο και φθάνει μέχρι την Νεάπολη. Περιλαμβάνει δε τα ακόλουθα διακριτά τμήματα:
- «Χερσόνησος – Μάλια» (μήκους 9,3 χιλιομέτρων)
- «Μάλια – Νεάπολη» (μήκους 13,2 χιλιομέτρων)
Στις 21.04.2023 υπεγράφη η σύμβασης σύμπραξης και το έργο βρίσκεται σε κατασκευαστική περίοδο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 188,65 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας με παράλληλη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου που ανέρχεται στα 90 εκ. ευρώ. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (4 έτη περίοδος κατασκευής και 26 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ανάδοχος του έργου η ένωση εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΚΤOR Group of Companies. Η υλοποίηση του έργου θα καλυφθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια του ιδιώτη-αναδόχου ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στη χρηματοδότηση είναι η Eurobank και η Alpha Bank.
Στα δημόσια έργα μεγάλος παράγοντας αποτελεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα έργα με την συνεργασία κράτους και αγοράς δηλαδή έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι
Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που έρχεται όμως τα επόμενα χρόνια είναι το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλλι. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι θα είναι το νέο απόκτημα στις υποδομές της Κρήτης. Τα έργα ξεκίνησαν το 2020 και πλέον το ποσοστό προόδου έχει ξεπεράσει το 60%. Στόχος είναι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου το 2027 καθώς η δυνατότητες του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” έχουν ξεπεραστεί και γίνονται πυροσβεστικές παρεμβάσεις για μπορεί να εξυπηρετεί την αυξανόμενη ζήτηση σε αεροσκάφη και επιβάτες. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι υλοποιείται μέσω σύμβασης παραχώρησης με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR και με την ολοκλήρωση του θα μπορεί κατά την έναρξη του να εξυπηρετεί έως και 15 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Ο νέος τερματικός σταθμός θα έχει έκταση 91.000τμ και έναν διάδρομο προσαπογείωσης 3,6 χιλιόμετρα. Συνολικά το νέο αεροδρόμιο εκτείνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων και θα μπορεί να εξυπηρετεί και μεγάλα αεροσκάφη τύπου Boeing 747 και Airbus A330.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης είναι 35 έτη από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (Φεβρουάριος 2020). Το Αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου 2027. Στην εταιρεία Αεροδρομίου συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο (45,90%), η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (32,46%), η Ινδική GMR Airports Ltd (21,64%).
Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ συν 105 εκατ. ευρώ πρόσθετης αμοιβής λόγω αύξησης του μεγέθους του τερματικού σταθμού.
2.833 Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Εξαιρετικά μεγάλο σε προϋπολογισμό έργο είναι και η σύμπραξη που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση,κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 2.833 φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 4.846 κλινών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Ειδικότερα, Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στις πανεπιστημιουπόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου με σκοπό την φιλοξενία φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για την στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής.
Στις 27.03.2025 υπεγράφη η σύμβασης σύμπραξης και το έργο βρίσκεται σε κατασκευαστική περίοδο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 195,66 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανάδοχος του έργου η εταιρεία Aktor Group of Companies. Η υλοποίηση του έργου θα καλυφθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια του ιδιώτη-αναδόχου ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς.
Νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο και Ανακατασκευή του Μεγάρου στο Ρέθυμνο
Σημαντικό έργο είναι και αυτό της μελέτης, χρηματοδότησης, κατασκευής ή ανακατασκευής, ασφάλισης, διαχείρισης και συντήρησης των Δικαστικών Μεγάρων στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο Κρήτης. Ειδικότερα, προβλέπεται η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου.
Εφόσον αυτό επιτευχθεί θα έχει εξασφαλιστεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών των δύο πόλεων. Τα νέα κτίρια των Δικαστικών Μεγάρων θα σχεδιαστούν με βάση τις «αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, ήτοι ως κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με πιστοποίηση LEED και με ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών, θα είναι ευέλικτο σε μελλοντικές διαρρυθμίσεις και αλλαγές, θα εξυπηρετεί την ηλεκτρονική απονομή Δικαιοσύνης, θα παρέχει πλήρη προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και ασφάλεια στους δικαστικούς υπαλλήλους και το κοινό.
Τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 70 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Νέα σχολεία και πάρκα στα Χανιά
Σε εξέλιξη είναι όμως και ο διαγωνισμός για την Σύμβαση Σύμπραξης που αφορά, αφενός στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση – λειτουργία σχολικών μονάδων στο Δήμο Χανίων και αφετέρου στη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακατασκευή και τεχνική διαχείριση –λειτουργία και ανάπλαση, τεχνολογική αναβάθμιση του «Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» του Δήμου Χανίων αλλά και ενοποίησή του, με την έννοια της κατασκευής πρόσβασης και διασύνδεσης με τον Δημοτικό Κήπο.
Τα σχολεία του έργου είναι τα παρακάτω:
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κυδωνίας (Παρηγοριά)
- 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας και 2ο Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου
- 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου (Καθιανά)
- 4ο Γυμνάσιο Χανίων (Καλυκάς)
- 18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και 22ο Νηπιαγωγείο Χανίων
- 23ο Νηπιαγωγείο Χανίων και 38ο Νηπιαγωγείο Χανίων
- Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων Ακρωτηρίου
- 1ο Νηπιαγωγείο Περιβολίων και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων.
Τη δεδομένη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου και βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος οριστικοποίησης των συμβατικών τευχών από πλευράς αναδόχου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 40,7 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 27 έτη (2 έτη περίοδος κατασκευής και 25 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Χανίων.
Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού
Ακόμα ένα μεγάλο έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου με τίτλο: «Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης». Ενδεικτικά, το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φραγμάτων, συνδετήριας σήραγγας, έργων επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής νερού.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία του έργου, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 215,4 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη (4 έτη περίοδος κατασκευής και 26 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων στο Λασίθι και Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας
Παράλληλα στην λίστα με τα εμβληματικά έργα που «τρέχουν» στην Κρήτη δρομολογούνται και ένα μεγάλο αρδευτικό έργο στο Λασίθι που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και τεχνική διαχείριση/συντήρηση αρδευτικών υποδομών. Ειδικότερα, η προτεινόμενη Σύμπραξη περιλαμβάνει την υλοποίηση αρδευτικών υποδομών στον Ν. Λασιθίου και συνίστανται:
(α) Στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια του νομού Λασιθίου, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας και
(β) Στην κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης). Αυτό το τμήμα του έργου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου και τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος οριστικοποίησης των συμβατικών τευχών και η ανακήρυξη οριστικού αναδόχου ώστε να αποσταλεί ο φάκελος του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 55,9 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας με παράλληλη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου που ανέρχεται στα 18,58 εκ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 25 έτη (2,5 έτη περίοδος κατασκευής και 22,5 έτη περίοδος λειτουργίας). Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τέλος, σημειώνεται πως τα έργα ΣΔΙΤ παραμένουν δημόσια με ισχυρό δημόσιο έλεγχο, ενώ οι ανάδοχοι είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση. Συνεπακόλουθα επιτυγχάνονται συνέργειες από την ενσωμάτωση του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας σε μία ενιαία σύμβαση μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό