Στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμική ζώνη, οι δονήσεις συνεχίζονται, παράλληλα πολλά… Ρίχτερ ανησυχίας
Οι σεισμοί που σημειώνονται στον Μαρμαρά από τις 23 Απριλίου έχουν επαναφέρει στην ατζέντα της Τουρκίας τον «αναμενόμενο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης».
Ενώ οι εξηγήσεις των ειδικών έρχονταν η μία μετά την άλλη, ο Καθηγητής Δρ. Osman Bektaş έκανε μια πρωτοποριακή ανάρτηση. Ο Μπεκτάς, δίνοντας το παράδειγμα του «Αγίου Ανδρέα», απάντησε επίσης στο ερώτημα αν «Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;»
Ενώ σε όλη την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμική ζώνη, οι δονήσεις συνεχίζονται, παράλληλα πολλά… Ρίχτερ ανησυχίας προκαλούν και οι προβλέψεις των ειδικών.
Ο τελευταίος σεισμός, που έγινε αισθητός σε όλη την Κωνσταντινούπολη, ήταν μεγέθους 3,3 Ρίχτερ στη Σηλυβρία στις 13 Μαΐου. Ενώ είναι θέμα συζήτησης αν αυτοί οι κραδασμοί θα θεωρηθούν ως «μετασεισμοί» ή «προσεισμοί» , ο ειδικός γεωλόγος καθηγητής Δρ. Osman Bektaş, μια νέα ανάρτηση, δίνει τις δικές του απαντήσεις: «Ο Μαρμαράς έχει διακλαδωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά».
Ο Μπεκτάς δήλωσε επίσης: «Το αδύναμο Κεντρικό Ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ισχυρά ρήγματα Γκάνος και Ιζμίτ που προκαλούν σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ στα δυτικά και τα ανατολικά, προκαλεί σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Τα ισχυρά ρήγματα μετακινήθηκαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά το 1912 και το 1999, προκαλώντας σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ».
«Το αδύναμο κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά διασπάστηκε από τους σεισμούς του Ανταλάρ 6,4 του 1963 και της Σηλυβρίας 6,2 του 2025. Ο μελλοντικός σεισμός του Μαρμαρά πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά , το οποίο δεν μπορεί να συσσωρεύσει μεγάλη σεισμική ενέργεια . Ακριβώς όπως το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα», πρόσθεσε.
Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;
Απαντώντας στο ερώτημα αν «Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;» ο ειδικός έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:«Οι αδιάσπαστες περιοχές του κεντρικού Μαρμαρά μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Εν ολίγοις, ο ισχυρός φλοιός του ρήγματος σπάει με μεγάλους σεισμούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο αδύναμος φλοιός σπάει με μεσαίου μεγέθους σεισμούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα».
«Σχεδόν κάθε μέρος της Τουρκίας είναι σεισμογενής ζώνη. Οι σεισμοί συμβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον σε διαφορετικά μέρη. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, δεν είναι ανεξάρτητος ο ένας από τον άλλον. Ο κίνδυνος σεισμού αυξάνεται στη Σμύρνη, τη Μανίσα, την Κιουτάχεια, τη Μούγλα, την Ισπάρτα και το Αφιόν Καραχισάρ. Αυτοί οι σεισμοί θα αυξηθούν στο μέλλον», κατέληξε.
Με πληροφορίες του newsbomb.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας