Ηράκλειο: 23oC

Έρευνα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περιορίσουμε το κοτόπουλο

08.06.2025, 22:11

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας να καταναλώνουμε υπερβολικά κοτόπουλο.

Το κοτόπουλο κατέχει εξέχουσα στην καθημερινή μας διατροφή – πλην των vegetarian και vegan –, αφού αποτελεί μία τροφή χορταστική, πλούσια σε πρωτεΐνη, ευέλικτη και νόστιμη.

Οι διατροφολόγοι μάλιστα συνήθως, για όλους τους παραπάνω λόγους συν του γεγονότος ότι αποτελεί ένα άπαχο είδος κρέατος, συμπεριλαμβάνουν το κοτόπουλο για πάνω από δύο φορές την εβδομάδα σε ένα εβδομαδιαίο μενού κάποιου ο οποίος θέλει να χάσει βάρος. Και όμως, μία νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients και προειδοποιεί ότι η κατανάλωση περισσότερων από 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα (περίπου τέσσερις μερίδες) σχετίζεται με αύξηση κατά 27% του κινδύνου θανάτου από καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 5.000 ενήλικες για 19 χρόνια και διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κοτόπουλου είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από αυτούς τους καρκίνους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 100 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το τηγάνισμα, μπορεί να δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες  που προκαλούν βλάβες στο DNA.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι πρακτικές εκτροφής, όπως η χρήση ζωοτροφών με φυτοφάρμακα ή ορμόνες, ενδέχεται να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο.

Δεν συστήνεται βέβαια αποχή από το κοτόπουλο, αλλά και εδώ ισχύει το «μέτρον άριστον». Παρόλο που θεωρείται γενικά πιο υγιεινή επιλογή από το κόκκινο κρέας, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μετριοπάθειας και της ποικιλίας στη διατροφή.

Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν περιορισμό της κατανάλωσης κοτόπουλου σε λιγότερο από 300 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά και εναλλαγή πρωτεϊνών με ψάρια, όσπρια και φυτικές πηγές.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να προτιμούμε λύσεις όπως ο ατμός ή ο βρασμός.

Και βέβαια, το βιολογικό κοτόπουλο ή ελευθέρας βοσκής είναι πάντα μία καλύτερη επιλογή.

Πηγή: cookout.skai.gr

πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Τραμπ σε ΝΑΤΟ: «Ρίξτε τα ρωσικά αεροσκάφη αν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο σας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Ηράκλειο: «Πάγωσαν» δεκάδες λογαριασμοί αγροτών για επιδοτήσεις που δεν έπρεπε να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Αυτή είναι η μητέρα της 62χρονης που από τη Βοιωτία που βρέθηκε θαμμένη σε στάβλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της εκταφής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Οκτώβριος 2025: Σε ποια ζώδια θα «χαμογελάσει» η τύχη αυτόν το μήνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κόσμος

Μελόνι: Η Ρώμη θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος μόνο αφού απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Ασπρόπυργος: Βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονου από πέντε ανήλικους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Style

Αυτός είναι ο λόγος που η Κρητικιά μοναχή Φεβρωνία εγκατέλειψε μοναστήρι στο Ηράκλειο για την Κένυα (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κόσμος

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πόλεμος στη Γάζα, αυτό είναι εισβολή, γενοκτονία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Υγεία

Tι θα γινόταν αν έκανες την «ακραία» κίνηση να κόψεις εντελώς το Junk Food για 30 μέρες; – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →