Ηράκλειο: 26oC

Στο «σκαμνί» για τον θόρυβο στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις η Ελλάδα! Καταπέλτης η Κομισιόν

20.06.2025, 19:18

Η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη σχεδίων δράσης και μέτρων για τον θόρυβο 

Στο «σκαμνί», εν προκειμένω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγεί η Κομισιόν την Ελλάδα για τον θόρυβο στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σε συνάρτηση με την ύπαρξη οδικών αξόνων και αεροδρομίων.

Η χώρα μας, σύμφωνα με την Κομισιόν αμέλησε σε βάθος χρόνων να ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συστάσεις για τη διαχείριση του θορύβου στα μεγάλα αστικά κέντρα  και στους μεγάλους οδικούς άξονες. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραπέμπει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αμέλεια ξεπερνά χρονικά τη δεκαετία καθώς η Ελλάδα όφειλε να είχε εκπονήσει χάρτες θορύβου σχέδια δράσης , με μέτρα είτε ανάσχεσης όπως τα ηχοφράγματα, είτε πολεοδομικής-κυκλοφοριακής φύσεως, ως το 2013!  Δεν το έκανε ποτέ για τα μεγαλύτερα  αστικά κέντρα , όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα , το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος , τα Ιωάννινα. Αγνοήθηκαν παντελώς οι σχετικές προειδοποιήσεις που ήταν διαδοχικές τα προηγούμενα χρόνια. Και τώρα , με απόφαση της Κομισιόν, η Ελλάδα  παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως η χώρα μας κινδυνεύει πλέον και με νομικές, αλλά και με οικονομικές κυρώσεις . Κοινώς δηλαδή με βαριές «καμπάνες» από την Ε.Ε!

ηχορυπανση Φωτό: freepik

Βέβαια , πέραν των πολύ πιθανών πλέον κυρώσεων, νομικών και οικονομικών, αλλά και του διασυρμού για τη χώρα μας προκύπτει αναπόφευκτα και ένα άλλο ζήτημα, το πλέον σοβαρό για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, και μεταξύ αυτών για εμάς εδώ τους Ηρακλειώτες…

Το ζήτημα δεν είναι άλλο από τις βλαβερές επιπτώσεις που υφιστάμεθα εδώ και δεκαετίες σε ένα τόσο μεγάλο πολεοδομικό κέντρο, όπως το Ηράκλειο, το οποίο διατρέχει σε όλο το μήκος του ένας αυτοκινητόδρομος , δηλαδή ο ΒΟΑΚ και ενώ συνάμα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και του ιστού ουσιαστικά λειτουργεί ένα διεθνές αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με τεράστια επιβατική κίνηση και με ότι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο ηχορύπανσης.

Εδώ βρίσκεται ουσιαστικά και η «ταμπακιέρα» για τον απλό πολίτη του Ηρακλείου, μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ήταν επιτακτική η λήψη ειδικών μέτρων για τον θόρυβο και πως τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν παρθεί εδώ και χρόνια αλλά ακόμα…αγνοούνται!

Η ηχορύπανση είναι ένας ρύπος που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία επειδή προκαλεί κάθε χρόνο 11.000 πρόωρους θανάτους και 41.000 περιστατικά ισχαιμικής καρδιοπάθειας στην Ευρώπη. Επίσης, περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ βιώνουν χρόνιες διαταραχές ύπνου λόγω θορύβου.

Τα σχέδια δράσης κατά του θορύβου είναι αναγκαία για την ενημέρωση των πολιτών για τα επίπεδα θορύβου στην περιοχή τους και την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω παρεμβάσεων (π.χ. ηχοφράγματα, αλλαγές κυκλοφορίας, πολεοδομικά μέτρα).

Κομισιόν

Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον θόρυβο στο Ηράκλειο και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα 

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε τις προάλλες από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει υιοθετήσει σχέδια δράσης κατά του θορύβου για όλες τις αστικές περιοχές και τους κύριους οδικούς άξονες, όπως απαιτεί η Οδηγία 2002/49/ΕΚ για τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο.

Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να καταρτίζουν στρατηγικούς χάρτες θορύβου για μεγάλες πόλεις, κύριες οδικές και σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και μεγάλα αεροδρόμια και να θεσπίζουν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Οι χάρτες και τα σχέδια έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία παράβασης το 2017 με προειδοποιητική επιστολή και επανήλθε το 2020 με συμπληρωματική κοινοποίηση. Το 2023, εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα δεν κάλυψε επαρκώς τις υποχρεώσεις της και έτσι η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή στο ΔΕΕ. Η παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ σηματοδοτεί την αποτυχία συμμόρφωσης με θεμελιώδεις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Αν δεν υπάρξει άμεση πρόοδος, η χώρα κινδυνεύει με οικονομικές κυρώσεις και περαιτέρω νομική πίεση. Πέρα όμως από το νομικό σκέλος, το ζήτημα αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο θόρυβος υποβαθμίζει την καθημερινότητα, την υγεία και την ευημερία.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα  κράτη- μέλη όφειλαν να υποβάλουν τους χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης τους έως το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 και πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τη σχετική πρόοδο, παρέμειναν αρκετά παράπονα και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν, μέχρι σήμερα, ανεπαρκείς και, ως εκ τούτου, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα