Ηράκλειο: 26oC

Στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελίου ο υπουργός Υποδομών: Ο λόφος Παπούρα και το χρονοδιάγραμμα έως την πρώτη πτήση (φωτο)

05.07.2025, 13:05

Αυτοψία στο εργοτάξιο του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, από την ηγεσία του υπ. Υποδομών και Μεταφορών – Στο 60% οι εργασίες ανέφερε ο Χρ. Δήμας – Τι είπε για λόγο Παπούρα

εργασίες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι έχουν προχωρήσει περίπου στο 60%, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιεί στην περιοχή, μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλο και τη γενική γραμματέα Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα.

Ο υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία το πρωί στο χώρο του εργοταξίου και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών, επισημαίνοντας ότι “θα προχωρήσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς”. Πρόσθεσε δε, ότι “η πρόοδος των εργασιών είναι εντυπωσιακή. Είμαστε σχεδόν στο 60% του έργου και έχουμε ακόμα σημαντικά πράγματα να κάνουμε”.

Η ηγεσία του υπουργείου συνοδεύεται από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, δημάρχους και τοπικούς βουλευτές, με στόχο να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών και να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του έργου. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Δήμας ανέφερε ότι στόχος από τη σημερινή αυτοψία είναι να συζητηθούν «όλα τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία υπάρχουν μέχρι την ολοκλήρωση του αεροδρομίου», επισημαίνοντας ότι στην αυτοψία συμμετέχουν και στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με τα σύγχρονα ραδιοβοηθήματα της Αεροναυτιλίας, όπως την ηλεκτροδότηση του αεροδρομίου.

Επισημαίνοντας πως την επόμενη Τετάρτη αναμένεται και η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με επίκεντρο το αρχαιολογικό εύρημα που εντοπίστηκε στην θέση όπου αρχικά προβλεπόταν για το ραντάρ, ο Χρίστος Δήμας επισήμανε ότι το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι που θα είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια έργα στην Ελλάδα.

Ο κ. Δήμας απέφυγε να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης -έχει ήδη ανακοινωθεί, ότι η πρώτη πτήση θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2027- δεδομένου ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Το ένα αφορά στα συστήματα αεροναυτιλίας και στην αλλαγή που έγινε στη σχετική σύμβαση, η οποία, όπως είπε ο Υπουργός, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η σχετική απόφαση. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, τα επόμενα βήματα μέχρι το διαγωνισμό του έργου θα πάρουν αρκετούς μήνες. Το άλλο θέμα σχετίζεται με το ραντάρ του αεροδρομίου και την εμπλοκή που προέκυψε, μετά την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια των εργασιών ενός σημαντικού μινωικού μνημείου στο λόφο Παπούρα. Το Υπουργείο επανήλθε με νέα εισήγηση προς το ΚΑΣ για την εγκατάσταση του ραντάρ, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο ΚΑΣ. “Η Ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι προφανώς προτεραιότητα και της εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Επιθυμούμε την βέλτιστη λύση”, τόνισε ο κ. Δήμας. Πάντως για το ζήτημα της νέας εγκατάστασης του ραντάρ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από το δήμο Μινώα Πεδιάδας, την τοπική κοινωνία και αρχαιολόγους.

«Το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι θα εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες, άρα είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα» κατέληξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επανέλαβε τη σημασία της συνεργασίας και της συνέργειας με το υπουργείο, σχολιάζοντας ότι είναι εβδομαδιαίες οι επαφές και οι συζητήσεις για την πορεία και την εξέλιξη των εργασιών, τόσο για την κατασκευή του αεροδρομίου όσο και του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Σε ό,τι αφορά τον ΒΟΑΚ ο Σταύρος Αρναουτάκης διευκρίνισε ότι μέσα στο μήνα κιόλας προχωράει η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την χρηματοδότηση για τα έργα οδικής ασφάλειας. «Για την οδική ασφάλεια είναι πανέτοιμη και η εταιρεία που θα κάνει το έργο», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, καταλήγοντας πως στόχος για την Κρήτη είναι ένας Βόρειος Οδικός Αξονας που θα ξεκινάει από την Κίσαμο και θα φτάνει μέχρι τη Σητεία.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι ” η τοπική κοινωνία “βράζει”, ο αρχαιολογικός κόσμος είναι “στα κάγκελα” και ο δήμος δεν αποδέχεται τη λύση που διέρρευσε και “σφιχταγκαλιάζει” το μνημείο με την τοποθέτηση των δύο ραντάρ… Η λύση είναι απαράδεκτη και δεν θα περάσει”.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στην σύσκεψη που ακολούθησε υπό την προεδρία του Υπουργείου με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων, Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος και Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα, των βουλευτών Ηρακλείου Μαξίμου Σενετάκη και Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των δημάρχων Μίνωα Πεδιάδος Βασίλη Κεγκέρογλου και Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη και στελεχών της κατασκευάστριας εταιρείας και της ΥΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα