Ηράκλειο: 26oC

ΕΣΥ: Αρχίζει η ψηφιακή αξιολόγησή του από τους ασθενείς

09.07.2025, 14:17

Τι αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου για την αξιολόγηση του ΕΣΥ

Την έναρξη της αξιολόγησης του ΕΣΥ γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Το ΕΣΥ αξιολογείται και μάλιστα  για πρώτη φορά επίσημα και ψηφιακά, από τους ίδιους του ασθενείς. Ο στόχος σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να στοχοποιηθούν κάποια νοσοκομεία και κλινικές που δεν θα αξιολογηθούν θετικά, αλλά να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να βελτιωθούν και να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα.

Η ψηφιακή αξιολόγηση είναι εργαλείο διοίκησης και όχι τιμωρίας, όπως τονίστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ειδικότερα, η πρώτη εθνική ψηφιακή αξιολόγηση της εμπειρίας ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ακουστεί η πραγματική εμπειρία του πολίτη, τονίζοντας τα εξής: «Απευθυνόμαστε στους ίδιους τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από δημόσια νοσοκομεία. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες. Να μάθουμε τη δική τους γνώμη, να δούμε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του συστήματος — από τα πιο απλά, όπως αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως η ορθή διάγνωση», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα αφορούν συγκεκριμένες κλινικές και όχι γενικά τα νοσοκομεία, προκειμένου να εντοπιστούν με ακρίβεια τα προβλήματα και να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

«Θα μπορούμε να βγάζουμε σκορ ικανοποίησης ή δυσαρέσκειας ανά νοσοκομείο και κλινική, και αυτά τα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται. Δεν τιμωρούμε, δεν στοχοποιούμε — κινητροδοτούμε τα νοσοκομεία που τα πάνε καλύτερα, και συνετίζουμε αυτά που δεν πληρούν το επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κομβική συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ στην υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η υγεία γίνεται ψηφιακή. Η ΗΔΙΚΑ περνά πλέον υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απλώς ένας καινούργιος τρόπος — είναι το μέλλον του συστήματος. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στην πρώτη τριάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, χάρη σε επιτεύγματα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η προετοιμασία του εθνικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι η ψηφιακή αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας αποτελεί φυσική συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας για την αξιολόγηση στο Δημόσιο:

«Πριν δύο μήνες ξεκινήσαμε την αξιολόγηση του Δημοσίου και κάποιοι είπαν: «Καλά, αξιολογείτε κάτι που τα πάτε ήδη καλά, όπως το ψηφιακό κράτος». Ήταν όμως ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πολύ πιο σύνθετο πεδίο της υγείας.» Ο ίδιος υπογράμμισε πως στόχος είναι ένα «πιο ανθρώπινο, ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας», βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα.

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης δεν είναι δημοσκόπηση ή καταγραφή γνώμης. «Είναι ένα εργαλείο διοίκησης, δίνεται λόγος στους ασθενείς, στους χρήστες που βαθμολογούν και μας μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Είναι ένα εργαλείο για να αξιολογήσουμε, να παρέμβουμε ή να τιμωρήσουμε εάν χρειαστεί».

Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό σύστημα

Την ακριβή διαδικασία της αξιολόγησης παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλαν Βιλδιρίδη.

Το ψηφιακό εργαλείο θα είναι προσβάσιμο μετά το εξιτήριο του ασθενούς.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που ένας ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο συλλέγονται τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ (για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο). Δημιουργείται ένα μοναδικό αναγνωριστικό ID, χωρίς καμία ταυτοποίηση προσώπου και ακολουθεί η δημιουργία ενός URL. Πέντε ημέρες μετά το εξιτήριο – όπως ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες – ο πολίτης λαμβάνει ένα sms με το μοναδικό σύνδεσμο, τον οποίο μπορεί να πατήσει ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης. Ο πολίτης συνδέεται μέσω του link, καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του. Η ΗΔΙΚΑ θα επιβεβαιώνει ότι ο ΑΜΚΑ αντιστοιχεί σε εξιτήριο. Από τη στιγμή της επιβεβαίωσης ο πολίτης θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα απαντά το ερωτηματολόγιο, με εκτιμώμενο χρόνο απαντήσεων τα 3 λεπτά. Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Οι πολίτες θα έχουν περιθώριο να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο έως 7 ημέρες απ’ όταν λάβουν το μήνυμα.

Οι οκτώ άξονες αξιολόγησης αναλυτικά, είναι οι εξής:

– Προσβασιμότητα

– Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας

– Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπλίδραση με το προσωπικό

– Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

– Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση

– Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο

– Η γνώση ύπαρξης των γραφείων δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητά τους

– Γενική/συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο, καθώς θα απαιτηθεί διαφορετικό ερωτηματολόγιο.

Πηγή: cnn.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα