Ηράκλειο: 32oC

Καφές: Γνώριζες την ύπαρξη freddo ελληνικού;

19.07.2025, 21:12

Εσύ ήξερες ότι υπάρχει κρύος ελληνικός καφές;

Ελληνικός καφές: ταυτισμένος με το φλιτζάνι της γιαγιάς, με το πλούσιο άρωμα και το καϊμάκι, είναι αυτός ο ζεστός καφές που συνοδεύεται από αναμνήσεις σε πλατείες και χωριά, με καλοκαίρια όπου ο μόνος ήχος που ακούς είναι το τραγούδι των τζιτζικιών.

Όπως πολύ καλά ξέρεις, ο ελληνικός καφές, ακόμη και το καλοκαίρι – που όλο και σε κάποια χωριάτικη πλατεία θα τον προτιμήσουμε – σερβίρεται ζεστός. Ήξερες όμως ότι υπάρχει και η παγωμένη εκδοχή του; Ειδικά αν σου αρέσει η γεύση του, αλλά δεν τον απολαμβάνεις ακριβώς λόγω της θερμοκρασίας του εν μέσω καύσωνα, τότε ίσως αυτό να σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Τελευταία, κάποιοι πειραματίζονται με «κρύο ελληνικό καφέ», δηλαδή βρασμένο κανονικά στο μπρίκι και μετά παγωμένο, σερβιρισμένο για παράδειγμα με πάγο – σαν ένα είδος «cold brew» με άρωμα ελληνικού. Δεν είναι συνηθισμένος, αλλά μπορεί να τον συναντήσεις και σε πιο μοντέρνα ή εναλλακτικά καφέ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένος όπως ο cold brew και ο διαχρονικός φραπέ, που ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν απαρνιούνται το καλοκαίρι, αλλά σίγουρα κερδίζει έδαφος.

Πώς να φτιάξεις ελληνικό καφέ στην κρύα εκδοχή του

  • Βράσε 2 δόσεις ελληνικού καφέ στο μπρίκι, με τον κλασικό τρόπο – με νερό (ίσως λίγο παραπάνω απ’ ότι θα έβαζες κανονικά), καφέ και ζάχαρη, αν βάζεις.
  • Άφησέ τον να κρυώσει.
  • Ανακάτεψε ελαφρώς.
  • «Πέρασέ» τον από ένα μικρό σουρωτήρι για να αφαιρέσεις το κατακάθι. Αν χρειαστεί, επανάλαβε άλλη μία φορά για να φύγει εντελώς το κατακάθι.
  • Σέρβιρε σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι με κοντό καλαμάκι (όπως κάνουν συνήθως στις καφετέριες με τον freddo espresso), προσθέτοντας αν θέλεις και 3-4 παγάκια για περισσότερη δροσιά.
    Μπορείς να τον κάνεις και shaken, δηλαδή σαν φραπέ, χτυπώντας τον, αντί απλώς να τον ανακατέψεις (αφού έχει κρυώσει), για να έχει πιο αφράτη υφή.

Σύνοψη άρθρου

  • Ο κρύος ελληνικός καφές είναι μια νέα τάση που συνδυάζει το παραδοσιακό άρωμα με τη δροσιά του καλοκαιριού.
  • Παρασκευάζεται βράζοντας τον καφέ κανονικά στο μπρίκι και στη συνέχεια παγώνοντας τον με πάγο.
  • Δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο ο φραπέ, αλλά κερδίζει έδαφος σε μοντέρνα καφέ.
  • Για την παρασκευή του, ο καφές περνάει από σουρωτήρι για να αφαιρεθεί το κατακάθι και σερβίρεται με πάγο.
πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Χανιά: Ένα παγκάκι που κρούει… τον κώδωνα του κινδύνου (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 80χρονος μετά το σφοδρό τροχαίο στα Σφακιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Chevron και Helleniq Energy: Kατέθεσαν προσφορές για έρευνες νοτίως της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Τα κυνικά λόγια του δολοφόνου της 23χρονης Ιρίνα μετά τον θάνατό της -«Το “έφαγα” το λευκό κορίτσι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Ναταλία Λιονάκη: Πώς είναι σήμερα η Κρητικιά μοναχή Φεβρωνία στην Κένυα – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Εκτεταμένες εργασίες συντήρησης σχολικών κτιρίων στο Δήμο Μαλεβιζίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις στην Πάτρα: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 2,5 μηνών βρέφους – Τι έδειξε το πόρισμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: O Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραστεί στις τελετές αγιασμού σε δύο σχολικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Πάτρα: «Το παιδί είχε συνεχώς νέες μελανιές», λέει η γιαγιά του βρέφους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Απελπίστηκαν από τον Αποσελέμη-στρέφονται στην αφαλάτωση!

Διαβάστε περισσότερα