Ηράκλειο: 31oC

Αμετακίνητη η κυβέρνηση για την κλειστή δομή παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη

12.07.2025, 8:32

«Τίποτα δεν είναι μονιμότερο από το προσωρινό»

Τις επόμενες μέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,Θάνος Πλεύρης θα γνωστοποιήσει τη φύση της κλειστής δομής υποδοχής και ταυτοποίησης που δρομολογείται στην Κρήτη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretaone βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία κλειστής μόνιμης δομής προσωρινής κράτησης παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη, αλλά και οι αυξημένες και σταθερές μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως όλες οι πλευρές έθεσαν τους προβληματισμούς τους σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης. Οι αιρετοί της Κρήτης δεν συμφώνησαν σε δομή κλειστού τύπου, αλλά σε ένα υβριδικό μοντέλο προσωρινής φιλοξενίας, και παρά τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ηγα μία μόνιμη κλειστή δομή κράτησης παραμένει. Αναφορικά με την τοποθεσία αναζητούνται χώροι στα Χανιά και το Ηράκλειο, ήτοι τους κύριους νομούς υποδοχής, με τα Χανιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Ενδεικτικά το τελευταίο δεκαήμερα έχουν υποδεχτεί περισσότερα από 2.000 άτομα.

Από την πλευρά του Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται, πρόσθεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Μία δομή που θα λειτουργεί με κλειστό χαρακτήρα, ωστόσο οι μετανάστες δεν θα παραμένουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, θα πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια θα προωθούνται προς την ηπειρωτική χώρα.

«Τίποτα δεν είναι μονιμότερο από το προσωρινό»

Συνεργάτες του υπουργού υπογράμμισαν στο Cretaone ότι η κυβέρνηση δεν μετακινείται από την απόφασή της για τη δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής προσωρινής κράτησης στο νησί προσθέτοντας ότι η Κρήτη βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δημιουργηθεί κλειστή δομή, πλην όμως προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε αυτοδιοικητικό στέλχος στο Cretaone «τίποτα δεν είναι μονιμότερο από το προσωρινό, προτείνοντας το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στην πηγή, δηλαδή να σταματήσουν οι ροές στη Λιβύη.

«Είμαστε σύμφωνοι στο να δημιουργηθούν δύο δομές. Ομως, δεν θέλουμε να εξελιχθούν σε κλειστές δομές, δίπλα στους οικισμούς και ανάμεσα στις τουριστικές υποδομές», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου. Ενημερώσαμε τον υπουργό για τις ενστάσεις και τις ανησυχίες όλης της κοινωνίας στην Κρήτη. Είμαστε σύμφωνοι στο να δημιουργηθούν δύο δομές, ώστε να ταυτοποιούνται συντεταγμένα και σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτοί οι άνθρωποι. Ομως, δεν θέλουμε να εξελιχθούν σε κλειστές δομές, δίπλα στους οικισμούς και ανάμεσα στις τουριστικές υποδομές», τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, απαντά με «στρατιωτικοποίηση» της μεταναστευτικής κρίσης στην Κρήτη. Η χώρα δέχεται υβριδική απειλή και συνιστά επιτακτική ανάγκη η επιβολή άμεσων μέτρων τονίζει ο κ. Πλεύρης. Στον αντίποδα οι διοικητικοί δικαστές τοποθετούνται επιφυλακτικοί ως πρεος την συνταγματικότητα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης

«Η προτεινόμενη αναστολή πρόσβασης στην Υπηρεσία Ασύλου και η συνακόλουθη επιστροφή χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο, το οποίο κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Γενεύης και σε άλλα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα, όπως το άρθρο 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Eνωσης». Μάλιστα η ΕΔΔ τονίζει ότι η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη επικαλείται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της διάταξης του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα κράτη σε περίπτωση δημόσιου κινδύνου που απειλεί τη ζωή του έθνους μπορούν να λάβουν μέτρα κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη σύμβαση. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτει η ΕΔΔ. «Εν προκειμένω, το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ δεν επιτρέπει παρέκκλιση από το άρθρο 3 της ίδιας σύμβασης και σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχουν τέτοιες συνθήκες και μάλιστα λόγω έλλειψης δομών, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση». Αυτό τονίζουν οι διοικητικοί δικαστές, σχολιάζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την αίτηση ασύλου για όλιυς όσοι έρχονται από τη βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τους δικαστές παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα

Διαβάστε επίσης