Ηράκλειο: 29oC

Το «ΟΧΙ» από τους Δημάρχους Κρήτης στα κέντρα κράτησης στο νησί

14.07.2025, 18:07

Οι δήμαρχοι του νησιού εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι

Λίγες ώρες μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης για το μεταναστευτικό θέμα, το ζήτημα απασχόλησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης. Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ, που ακολούθησε την πρωθυπουργική ανακοίνωση για κλειστή δομή στο νησί, οι δήμαρχοι της Κρήτης κατέληξαν σε κοινή, κάθετη διαφωνία με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι επικεφαλής των δήμων τόνισαν πως η Πολιτεία απουσιάζει εδώ και καιρό από την ουσιαστική διαχείριση του ζητήματος. Υπογράμμισαν πως η αυτοδιοίκηση ήδη έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος. Ξεκαθάρισαν πως οποιαδήποτε αναφορά σε κλειστή δομή δεν βρίσκει κανένα έδαφος για περαιτέρω συζήτηση.

Οι δήμαρχοι του νησιού εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι. Στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη. Το μήνυμα αυτό δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κρήτη δεν θα δεχτεί καμία κλειστή δομή για μετανάστες.

Διαφορετικές προσεγγίσεις και επίμονα σενάρια

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια τάση. Ο ένας δήμος μετά τον άλλο προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για οποιαδήποτε δομή εντός της γεωγραφικής του περιφέρειας. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση. Ειδικά όσο δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς τι είδους δομή προωθείται για την Κρήτη και γιατί. Παρόλα αυτά, οι αναφορές και τα σενάρια για την πιθανή χωροθέτησή της συνεχίζονται κανονικά.

Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου: «Η θέση μας είναι σαφής. Η Κρήτη δεν θα αποδεχθεί τη λειτουργία καμίας κλειστής δομής κράτησης. Είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία εγκαταστάσεων προσωρινής φιλοξενίας και ταυτοποίησης. Όχι όμως στη μακροχρόνια παραμονή. Οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στο Ρέθυμνο παραμένουν εδώ για τρεις εβδομάδες. Η διαδικασία αποχώρησής τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Απαιτείται άμεση δράση για τις ροές που έρχονται από την απέναντι πλευρά του Λιβυκού Πελάγους. Παράλληλα, το μήνυμα προς όσους δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να είναι ξεκάθαρο: επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε ακόμη πως προτεραιότητα αποτελεί ο καθορισμός των κριτηρίων λειτουργίας των μονάδων φιλοξενίας. Αυτό πρέπει να γίνει πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την τοποθεσία τους. «Χρειάζεται να αποκλείσουμε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η λειτουργία τέτοιων δομών», υπογράμμισε. «Στη συνέχεια, να εξεταστούν ενδεδειγμένες λύσεις».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, ανέφερε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ενιαία και αντίθετη στις κλειστές δομές. Εάν το ρεύμα δεν περιοριστεί στη Βόρεια Αφρική, καμία υπάρχουσα ή νέα εγκατάσταση δεν θα είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο σχεδιασμός για το πού και πώς θα γίνουν οι δομές πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση».

Ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, δήμαρχος Φαιστού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι «η ευθύνη έχει μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση και το Λιμενικό, το οποίο δίνει υπεράνθρωπη μάχη. Η Κρήτη δεν χρειάζεται μόνιμες εγκαταστάσεις. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τρεις προσωρινές μονάδες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Εκεί θα γίνεται ταυτοποίηση. Στη συνέχεια, οι μετανάστες θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα».

Ενώ η συζήτηση για το σημείο εγκατάστασης μιας τέτοιας δομής υποτίθεται πως ξεκινά από την αρχή, στο τραπέζι ως σενάριο εξακολουθεί να βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 17 στρεμμάτων, με εκτιμώμενη δυναμικότητα 3.000 έως 4.000 ατόμων.

Με το μεταναστευτικό ζήτημα να παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, οι τοπικές αρχές της Κρήτης ενισχύουν τη συνεργασία τους. Απαιτούν από την Πολιτεία συγκεκριμένες και προσαρμοσμένες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του νησιού.

Πηγή: daynight.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι δήμαρχοι της Κρήτης εκφράζουν έντονη αντίθεση στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης στο νησί.
  • Η αυτοδιοίκηση της Κρήτης θεωρεί ότι έχει ήδη αναλάβει υπερβολικό βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
  • Προτείνεται η δημιουργία προσωρινών μονάδων φιλοξενίας και ταυτοποίησης σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί σαφή κριτήρια και σχεδιασμό για τις δομές φιλοξενίας, ζητώντας συνεργασία από την Πολιτεία.
Advertisment