Ηράκλειο: 26oC

Χάρης Μαμουλάκης: «Να μετεγκατασταθεί το ραντάρ μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Παπούρας»

16.07.2025, 15:39

Στη Βουλή από τον βουλευτή ψήφισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Εξακολουθεί να πιέζει ώστε να μην χαθεί το ιστορικό μνημείο του λόφου Παπούρα ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού, ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα, που εκδόθηκε την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, εκφράζεται η αντίθεση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στην πρόθεση της πολιτείας για εγκατάσταση ραντάρ αεροναυτιλίας στην κορυφή του λόφου της Παπούρας, καθώς θεωρεί ότι απειλείται η εμβληματική σημασία και η οντολογία του μνημειακού συνόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επεμβάσεις θα επιφέρουν τεράστιους κινδύνους για το ανθρωπογενές περιβάλλον και σημαντικές αλλοιώσεις στο αρχαιολογικό τοπίο, στερώντας από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μνημείο όπως του αξίζει, ζητείται η μετεγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας και η πλήρης προστασία του μνημειακού συνόλου που ταυτίζεται με το φυσικό ιστορικό τοπίο της Παπούρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Μαμουλάκης, μεταξύ άλλων, έχει καταθέσει και Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στη Βουλή.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπάρχει το ιστορικό της ανακάλυψης αυτής της εξαιρετικά σπάνιας, δαιδαλώδους και κυκλικής κατασκευής, επάλληλων δακτυλίων, διαφορετικών υψομετρικών επιπέδων, μοναδικής στον Αιγαιακό χώρο, τόσο για την αρχιτεκτονική σύλληψη και επιμελή κατασκευή της, όσο και για την περίοπτη θέση της πάνω από την πεδιάδα του Καστελίου.

Επισημαίνεται ότι η καταστροφή ή η υποβάθμιση ενός τέτοιου μνημείου δεν θα επιφέρει μόνο την απώλεια μιας μοναδικής ιστορικής μαρτυρίας, αλλά και τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς που οφείλουν να την προστατεύουν, τονίζεται ότι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί συνολική υποχρέωση και ευθύνη, υπενθυμίζεται η αγωνία που έχει εκφραστεί από τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και ζητούνται απαντήσεις από την Υπουργό, στα ερωτήματα:

  • Υπάρχει επίσημη μελέτη που να τεκμηριώνει την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης του συγκεκριμένου εξοπλισμού αποκλειστικά και μόνο στον λόφο Παπούρα και όχι σε άλλη, λιγότερο «ευαίσθητη» περιοχή, και γιατί δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα καμία εναλλακτική ως αναμενόταν;
  • Προτίθεστε να παραμείνετε συνεπής στην παραδοχή σας ότι το εν λόγω μνημείο χρήζει απόλυτης προστασίας, αναθεωρώντας την απόφασή σας και μη επιτρέποντας την τοποθέτηση των ραντάρ στην συγκεκριμένη τοποθεσία υψίστης αρχαιολογικής σημασίας;

Ακολουθεί το Ψήφισμα

Αναφορά

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  • Υποδομών και Μεταφορών
  • Πολιτισμού

Θέμα: «Μετεγκατάσταση του ραντάρ αεροναυτιλίας μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Παπούρας, στο Καστέλι Κρήτης».

Ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού και Υποδομών και Μεταφορών ως αναφορά, το από 08/07/2025 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, (συνεδρίαση αρ. 15/08−07−2025), με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, στην πρόθεση της πολιτείας για εγκατάσταση ραντάρ αεροναυτιλίας στην κορυφή του λόφου της Παπούρας, καθώς θεωρεί ότι απειλείται η εμβληματική σημασία και η οντολογία του μνημειακού συνόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επεμβάσεις θα επιφέρουν τεράστιους κινδύνους για το ανθρωπογενές περιβάλλον και σημαντικές αλλοιώσεις στο αρχαιολογικό τοπίο, στερώντας από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μνημείο όπως του αξίζει, ζητείται η μετεγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας και η πλήρης προστασία του μνημειακού συνόλου που ταυτίζεται με το φυσικό ιστορικό τοπίο της Παπούρας.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης

Ψήφισμα

Της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ για τη μετεγκατάσταση του ραντάρ αεροναυτιλίας μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Παπούρας, στο Καστέλι Κρήτης

(συνεδρίαση αρ. 15/08−07−2025)

Κατά τα έργα κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε στην κορυφή του λόφου της Παπούρας, ένα σπάνιο κυκλικό οικοδόμημα της προϊστορικής Κρήτης, ένα μοναδικό εύρημα στον Αιγαιακό χώρο, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική σύλληψη, τη δομή και την επιμελή κατασκευή του, καθώς και την περίοπτη θέση πάνω από την πεδιάδα του Καστελίου. Το μνημείο συνιστά από αρχιτεκτονική άποψη μια μοναδική τυπολογία επαναπροσδιορίζοντας τις βάσεις του Μινωικού πολιτισμού.

Η πρόθεση (επιλογή) τοποθέτησης ραντάρ αεροναυτιλίας σε απόσταση αναπνοής από το μνημειακό σύνολο, του οποίου οι ανασκαφικές έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη, οδηγεί σε επικίνδυνες κατασκευαστικές εργασίες μεγάλης κλίμακας, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λατόμευση με χρήση εκρηκτικών. Οι επεμβάσεις θα προκαλέσουν τεράστιες μεταβολές και αλλοιώσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στο αρχαιολογικό τοπίο, διαταράσσοντας την άρρηκτη σχέση που τα συνδέει και στερώντας από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να γνωρίσουν το μνημείο όπως του αξίζει.

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ θεωρεί ότι η εμβληματική σημασία και η οντολογία του μνημειακού συνόλου στην κορυφή του λόφου της Παπούρας απειλείται άμεσα από την εγκατάσταση του ραντάρ αεροναυτιλίας. Η απευκταία επέμβαση υπονομεύει την ακεραιότητά του μνημείου σε συνάρτηση με το άμεσο περιβάλλον του, ανατρέπει την ιστορική χρήση γης και καθιστά απαγορευτική τη μελλοντική ανάδειξη του λόφου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Στο πνεύμα των νόμων και των διεθνών συμβάσεων Προστασίας Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζητούμε τη μετεγκατάσταση των συστημάτων αεροναυτιλίας και την πλήρη προστασία του μνημειακού συνόλου που ταυτίζεται με το φυσικό ιστορικό τοπίο της Παπούρας.

Σύνοψη άρθρου

  • Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητά τη μετεγκατάσταση του ραντάρ αεροναυτιλίας μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Παπούρας για να προστατευθεί το μνημείο.
  • Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του ραντάρ λόγω των κινδύνων για το αρχαιολογικό τοπίο και το ανθρωπογενές περιβάλλον.
  • Η κατασκευή του ραντάρ μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις και να στερήσει από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα γνωριμίας με το μνημείο.
  • Το ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ ζητά την προστασία του μνημείου σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τους νόμους για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Advertisment