Τι τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας
Για τα θέματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τις Πανελλήνιες εξετάσεις μίλησε η Σοφία Ζαχαράκη.
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τη βασική προϋπόθεση για εισαγωγή των υποψήφιων φοιτητών, ενώ, στάθηκε και στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε σημερινή (21/07) συνέντευξη στα «Παραπολιτικά 90.1».
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημείωσε ότι «είμαστε στη χρονική στιγμή που αναμένουμε τις εισηγήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή. Μετά την ψήφιση του νόμου κατετέθησαν οι δώδεκα αιτήσεις τον Απρίλιο και ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου χωρίς έκπτωση στην ποιότητα έτσι ώστε να μπορέσει η Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ως προς τα μητρικά πανεπιστήμια.
Αναμένουμε εντός της εβδομάδος να λάβουμε αρχικές εισηγήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή για το ποια πανεπιστήμια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα και μάλιστα από το 2025 αλλά το σημαντικό στοίχημα είναι να πιστοποιηθούν τα προγράμματα. Άρα, τα πιο μεστά νέα για το ποια προγράμματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα και πότε θα τα έχουμε μέσα στον Αύγουστο όπου θα γίνουν και οι πιστοποιήσεις των πραγμάτων από καθηγητές του εξωτερικού, εμπειρογνώμονες της ΕΘΑΑΕ».
«Τα πανεπιστήμια έχουν κάνει αιτήσεις για πολλά προγράμματα, έχουμε και τις κλασικές σχολές τη Νομική, την Ιατρική, την Φαρμακευτική, πολλή ψυχολογία, οικονομικής φύσεως αλλά και τις υπόλοιπες σχολές που προσελκύουν το ενδιαφέρον», προσέθεσε.
Ακόμη, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «κάθε αρχή και δύσκολη, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα. Θεωρώ ότι με αυτά τα δεδομένα που έχουμε, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν και επαναλαμβάνω ότι εναπόκειται στις αξιολογήσεις της ΕΘΑΑΕ ότι μπορούμε να έχουμε προγράμματα τα οποία θα λειτουργήσουν και φέτος προφανώς όμως από τον Οκτώβριο και μετά.
Είχαν γίνει αρχικοί υπολογισμοί ότι θα μπορούσαν μέχρι και 6.000 με 7.000 παιδιά να φοιτήσουν την πρώτη χρονιά καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί με τα χρόνια σε μία πολύ δυναμική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
Σε ερώτηση πώς θα γίνεται η εισαγωγή των παιδιών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απάντησε ότι «πρέπει να έχεις δώσεις οπωσδήποτε πανελλαδικές και να έχεις πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στη σχολή που επιθυμείς. Βέβαια σε πολλά πανεπιστήμια τίθενται και έξτρα προϋποθέσεις ανάλογα το προφίλ φοιτήτριας και φοιτητή που θέλει κάθε πανεπιστήμιο».
Για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή όταν αυτή ανακοινωθεί ως προς τους όρους της επόμενες φάσης από αυτή που όλοι γνωρίζουμε αργεί. Δεν είναι μία κουβέντα που αφορά τα παιδιά που είναι τώρα στο Λύκειο.
Θα αγγίξει τα παιδιά από το 2029 και μετά αλλά έχουμε ακόμη δρόμο, πρώτα απ’ όλα διαβούλευσης. Κάναμε μία πολύ καλή συζήτηση στη Βουλή και φάνηκε και διακομματικά ότι υπάρχει μία σύμπνοια».
«Γίνεται μία πολύ μεγάλη συζήτηση πώς θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στο εθνικό απολυτήριο. Αυτό θα σήμαινε ότι με συγκεκριμένη διαβάθμιση θα μετρούσαν βαθμοί κάθε έτος και θα δινόταν περισσότερη σημασία σε περισσότερα μαθήματα. Έχει ξεκινήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τοι εθνικό απολυτήριο που όμως δεν αφορά τα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο Λύκειο», ολοκλήρωσε η Σοφία Ζαχαράκη.
Δημοφιλή
Κρήτη: Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 47χρονος οδηγός μηχανής
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιώργου
Ο Εγκέλαδος δεν ξεχνά την Σαντορίνη - Νέος σεισμός νοτιοανατολικά της Οίας
Τρόμος για οδηγό στη Λάρισα: Είδε το παρμπρίζ της να διαλύεται ενώ οδηγούσε - Αδέσποτη σφαίρα το πιθανότερο σενάριο
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα Δευτέρα (21/7) στην Κρήτη – Δείτε που και ποιες ώρες
Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους ενόψει καύσωνα
Ο καύσωνας φέρνει έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Ποιοι δεν θα δουλέψουν για 5 ώρες
Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου
Ισημερινός: Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με 9 νεκρούς – Δύο παιδιά ανάμεσά τους