Λίγα υλικά, εύκολη εκτέλεση
Ένα από τα πλέον νόστιμα εδέσματα είναι το λεμονάτο χοιρινό. Ας δούμε μια εύκολη συνταγή για να το απολαύσουμε.
Με μπόλικα κρεμμύδια, λίγο βούτυρο και μια σταλιά ξύσμα λεμονιού φτιάχνουμε το πιο λαχταριστό χοιρινό στην κατσαρόλα.
Το λεμονάτο χοιρινό είναι διαχρονικό φαγητό. Ακόμα και τώρα που το καλοκαίρι είναι στο απόγειο του και τα κοκκινιστά έχουν μεγαλύτερο σουξέ, επειδή οι ντομάτες είναι σε αφθονία, κάποιες μέρες θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για βουτιές σε πηχτές ξινούτσικές σάλτσες. Άλλωστε, και λεμόνια έχουμε πολλά αυτόν τον καιρό αφού οι καλοκαιρινές λεμονιές είναι φορτωμένες.
Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε ένα κλασικό λεμονάτο φαγητό με χοιρινό και πατάτες που θα χορτάσει με τον πιο νόστιμο τρόπο ολόκληρη την οικογένεια. Για να πήξει ωραία η σάλτσα και να γίνει έξτρα μυρωδάτη βάλτε μπόλικα κρεμμύδια, λίγο βούτυρο και μαζί με τον χυμό χρησιμοποιήστε και το ξύσμα του λεμονιού.
Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες
Υλικά για 4 άτομα
750 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες ή φιλέτο κομμένο σε χοντρές φέτες
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Χυμός από 2 λεμόνια
Ξύσμα από μισό λεμόνι
2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει καλά. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μι πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Τα σοτάρουμε ελαφρά για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να βγάλουν σιγά σιγά τα υγρά τους και να καραμελώσουν χωρίς όμως να σκουρύνουν και να καούν. Αυτή η διαδικασία είναι που θα κάνει τη σάλτσα να πήξει καλύτερα και θα της δώσει επιπλέον νοστιμιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και ανεβάζουμε και πάλι τη φωτιά (από χαμηλή και μέτρια). Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν εντελώς τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τον χυμό και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Ανακινούμε και πάλι κυκλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάνε παντού ο χυμός και το ξύσμα. Σερβίρουμε με πατάτες βραστές ή ατμού.
Tip
Για ακόμα πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα και για να σας θυμίσει και κάτι από… ψητό μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με λίγη ρίγανη. Προτιμήστε να την βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος και αφού έχετε αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά γιατί αν μπει στην αρχή θα πικρίσει. Το ίδιο ισχύει και για το ξύσμα.
Πηγή: iefimerida.gr
Σύνοψη άρθρου
- Το λεμονάτο χοιρινό είναι μια εύκολη και νόστιμη συνταγή με λίγα υλικά, κατάλληλη για όλη την οικογένεια.
- Η σάλτσα γίνεται πηχτή και μυρωδάτη με μπόλικα κρεμμύδια, βούτυρο και ξύσμα λεμονιού.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα του χοιρινού, καραμελοποίηση των κρεμμυδιών και προσθήκη λευκού κρασιού, λεμονιού και βουτύρου.
- Για πιο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέστε ρίγανη στο τέλος του μαγειρέματος.
Δημοφιλή
Μέγα σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Τσουνάμι 4 μέτρων έπληξε τις ακτές - Δείτε βίντεο
Σάλος στη Μύκονο: Ζευγάρι κάνει σεξ σε ξαπλώστρες μπροστά στα μάτια των λουόμενων – Δείτε το βίντεο
Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Κανατέλια, σύζυγος του ιδρυτή του ιστορικού εστιατορίου «Κυριάκος»
Σοκ στην Κρήτη: Συνελήφθη γιατρός σε παιδική κατασκήνωση για ασέλγεια σε ανήλικη
Τραγικό τροχαίο στην Βραζιλία: Μεθυσμένος δικαστής, με γυμνή γυναίκα στην αγκαλιά του, παρέσυρε και σκότωσε 30χρονη
Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο: ΙΧ με 4 νεαρούς «καρφώθηκε» στην αυλή του Πειραματικού Λυκείου! Τρία άτομα στο νοσοκομείο
Τρομακτικά βίντεο: Η στιγμή που τα 8,8 Ρίχτερ χτυπούν την Ρωσία
Σεισμός γίγας 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Έφτασε στην Ιαπωνία το τσουνάμι - Στις στέγες των κτηρίων ανέβηκαν οι Ιάπωνες (βίντεο)
Ένταση στη Βουλή μεταξύ Αυγενάκη και Κωνσταντοπούλου: «Σηκωθήκατε για να μας χτυπήσετε, όπως κάνατε με υπαλλήλους στο αεροδρόμιο;»