Ηράκλειο: 16oC

Αυτός είναι ο ιός που μπορεί να επιβιώσει σε κρέας

03.08.2025, 17:20

Τι αποκάλυψε σχετική μελέτη

Σύμφωνα με το USDA, ο ιός H5N1 επιβιώνει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου ιού της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με την Telegraph.

Αναλυτικότερα, ο ζωντανός ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, διαπίστωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες του USDA ανακάλυψαν ότι τα χάμπουργκερ που μαγειρεύονται στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ – τη θερμοκρασία μιας μπριζόλας που είναι ψημένη rare – περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Το κατά πόσον η ποσότητα του ιού που βρέθηκε θα ήταν αρκετή για να μολύνει έναν άνθρωπο είναι ακόμη ασαφές, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι – καθώς ο H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσω των βοοειδών των ΗΠΑ – το ψημένο rare και το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή οδό μετάδοσης.

κρέας Πηγή: Pexels

Αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιους κρέατος

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδημίας γρίπης των πτηνών, παρουσίασε τα ευρήματά του σε ενημέρωση του Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιου κρέατος (rare).

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχε ιός σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 145 βαθμούς (medium rare) ή στους 160 βαθμούς (well done), αλλά ανέφερε μόνο ότι ίχνη του ιού βρέθηκαν σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 120 βαθμούς όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους.

Ενώ ο H5N1 έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της Αμερικής, ορισμένα βοοειδή επαναχρησιμοποιούνται για βοδινό κρέας όταν «αποσύρονται» από την παραγωγή γάλακτος.

Πηγή: pronews.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως τα χάμπουργκερ στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ.
  • - Η μελέτη του USDA έδειξε ζωντανά ίχνη του ιού σε κρέας που δεν ήταν αρκετά μαγειρεμένο, προκαλώντας ανησυχίες για τη μετάδοση στον άνθρωπο.
  • - Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αρχικά δεν αποκάλυψε την παρουσία του ιού σε δείγματα κρέατος που μαγειρεύτηκαν rare.
  • - Ο H5N1 έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί μέσω βοδινού κρέατος.
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

Στρατηγικές διασυνδέσεις και ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο των επαφών Παπασταύρου στις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Μυστήριο με την υπόθεση δολοφονίας στη Βοιωτία – Σκότωσαν λάθος άνθρωπο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Πώς ο ψευτοϊερέας εξαπάτησε καρκινοπαθή και έχτισε εκκλησία – Νέες λεπτομέρειες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Αρκάς: «Σε άλλους τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα, σε εσάς έχουν γίνει συνήθεια»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Καιρός

Κρήτη: Ηλιόλουστος ο καιρός με λίγα σύννεφα αύριο 13/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Κλειστός αύριο Πέμπτη 13/11 ο ΒΟΑΚ λόγω εργασιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά σε χωριό των Χανίων – Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Χωρίς τρένα η χώρα την Τρίτη 18 Νοεμβρίου – Δείτε το λόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: To Σάββατο 22/11 η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Βασίλης Σκουλάς στο Cretaone TV: «Δεν είναι μαγκιά να κρατάς το όπλο σε μια χαρά»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →