Ηράκλειο: 19oC

Αυτός είναι ο ιός που μπορεί να επιβιώσει σε κρέας

03.08.2025, 17:20

Τι αποκάλυψε σχετική μελέτη

Σύμφωνα με το USDA, ο ιός H5N1 επιβιώνει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου ιού της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με την Telegraph.

Αναλυτικότερα, ο ζωντανός ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, διαπίστωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες του USDA ανακάλυψαν ότι τα χάμπουργκερ που μαγειρεύονται στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ – τη θερμοκρασία μιας μπριζόλας που είναι ψημένη rare – περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Το κατά πόσον η ποσότητα του ιού που βρέθηκε θα ήταν αρκετή για να μολύνει έναν άνθρωπο είναι ακόμη ασαφές, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι – καθώς ο H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσω των βοοειδών των ΗΠΑ – το ψημένο rare και το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή οδό μετάδοσης.

κρέας Πηγή: Pexels

Αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιους κρέατος

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδημίας γρίπης των πτηνών, παρουσίασε τα ευρήματά του σε ενημέρωση του Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιου κρέατος (rare).

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχε ιός σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 145 βαθμούς (medium rare) ή στους 160 βαθμούς (well done), αλλά ανέφερε μόνο ότι ίχνη του ιού βρέθηκαν σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 120 βαθμούς όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους.

Ενώ ο H5N1 έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της Αμερικής, ορισμένα βοοειδή επαναχρησιμοποιούνται για βοδινό κρέας όταν «αποσύρονται» από την παραγωγή γάλακτος.

Πηγή: pronews.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως τα χάμπουργκερ στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ.
  • - Η μελέτη του USDA έδειξε ζωντανά ίχνη του ιού σε κρέας που δεν ήταν αρκετά μαγειρεμένο, προκαλώντας ανησυχίες για τη μετάδοση στον άνθρωπο.
  • - Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αρχικά δεν αποκάλυψε την παρουσία του ιού σε δείγματα κρέατος που μαγειρεύτηκαν rare.
  • - Ο H5N1 έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί μέσω βοδινού κρέατος.
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Ποια είναι η ανακάλυψη που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα ψάρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Αυτά τα 3 ζώδια λατρεύουν το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Συναγερμός στο Όσλο: Έκρηξη στο κέντρο της πόλης – Προειδοποίηση για επιπλέον εκρηκτικά (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο με παράσυρση στην πλατεία Αμερικής – Στο νοσοκομείο τραυματισμένη γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ συναντήσεων του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Πολιτική

Επίθεση της Κωνσταντοπούλου σε δικαστές: «Να επιτραπεί στους συγγενείς της τραγωδίας των Τεμπών η εκταφή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Ένοχος κρίθηκε ο Ρουθ – Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Συνελήφθη κατα συρροή βιαστής μετά απο 30 χρόνια χάρη… σε ένα ποτήρι μπύρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Το σύμβολο της μάχης κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου «φώτισε» τη Βουλή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ferrari, πολυτελείς γάμοι και δεσμεύσεις περιουσίας για την Πόπη Σεμερτζίδου (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →