Ηράκλειο: 32oC

Αυτός είναι ο ιός που μπορεί να επιβιώσει σε κρέας

03.08.2025, 17:20

Τι αποκάλυψε σχετική μελέτη

Σύμφωνα με το USDA, ο ιός H5N1 επιβιώνει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου ιού της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με την Telegraph.

Αναλυτικότερα, ο ζωντανός ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, διαπίστωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες του USDA ανακάλυψαν ότι τα χάμπουργκερ που μαγειρεύονται στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ – τη θερμοκρασία μιας μπριζόλας που είναι ψημένη rare – περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Το κατά πόσον η ποσότητα του ιού που βρέθηκε θα ήταν αρκετή για να μολύνει έναν άνθρωπο είναι ακόμη ασαφές, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι – καθώς ο H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσω των βοοειδών των ΗΠΑ – το ψημένο rare και το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή οδό μετάδοσης.

κρέας Πηγή: Pexels

Αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιους κρέατος

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδημίας γρίπης των πτηνών, παρουσίασε τα ευρήματά του σε ενημέρωση του Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιου κρέατος (rare).

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχε ιός σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 145 βαθμούς (medium rare) ή στους 160 βαθμούς (well done), αλλά ανέφερε μόνο ότι ίχνη του ιού βρέθηκαν σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 120 βαθμούς όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους.

Ενώ ο H5N1 έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της Αμερικής, ορισμένα βοοειδή επαναχρησιμοποιούνται για βοδινό κρέας όταν «αποσύρονται» από την παραγωγή γάλακτος.

Πηγή: pronews.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως τα χάμπουργκερ στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ.
  • - Η μελέτη του USDA έδειξε ζωντανά ίχνη του ιού σε κρέας που δεν ήταν αρκετά μαγειρεμένο, προκαλώντας ανησυχίες για τη μετάδοση στον άνθρωπο.
  • - Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αρχικά δεν αποκάλυψε την παρουσία του ιού σε δείγματα κρέατος που μαγειρεύτηκαν rare.
  • - Ο H5N1 έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί μέσω βοδινού κρέατος.
πριν από 1 λεπτό
Style

Αυτός είναι ο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: Τελευταία βουτιά για 61χρονο – «Έσβησε» στη θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Καύσωνας στην Κρήτη: Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα 3/8

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στο Ιόνιο – Αγνοείται επιβάτης πλοίου που έπεσε στη θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Η παραλία της Κρήτης που η χάρη της έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ – Δείτε που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Άγριο ξύλο σε παραλία της Ρόδου για… μια ξαπλώστρα – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Αθλητικά

ΠΑΕ Χανιά: Στην ομάδα και τη νέα σεζόν ο Νίκος Ιωαννίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια συμπλοκή 30 ανηλίκων μέχρι τελικής πτώσης – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Περιβάλλον

Έρχεται εξωγήινο διαστημόπλοιο – Κίνδυνος για τη Γη το 2025, προειδοποιεί καθηγητής του Χάρβαρντ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Άλκμααρ-ΟΦΗ 2-2: Θετικό το τεστ στην καλύτερη εμφάνιση του ΟΦΗ

Διαβάστε περισσότερα